◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Europarlamentarii abordează frontal dependența de platformele digitale

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate inițiativa de a face platformele digitale mai puțin dependente. De anul trecut, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului lucrează la o rezoluție privind „Designul dependent de servicii online”, care se referă la atragerea atenției utilizatorilor, astfel încât aceștia să petreacă cât mai mult timp pe platforme.

Raportul a fost adoptat cu un sprijin covârșitor, cu 545 de voturi pentru, doar 12 împotrivă și 61 de abțineri. Cu această inițiativă, europarlamentarii speră să pună problema pe masa următorului mandat legislativ, în urma alegerilor europene din iunie, informează euractiv.com.

Argumentul pentru a legifera în acest domeniu este că, deși există reglementări pentru dependențe, cum ar fi drogurile, alcoolul, tutunul sau jocurile de noroc, nu a existat una pentru dependența de platformele digitale în general și de social media în special. „Stabilim reguli pentru aparatele de slot, dar de fiecare dată când deschidem aplicația, derulăm în jos sau reîmprospăm rețelele sociale, același lucru se întâmplă în creierul nostru”, a declarat liderul inițiativei, europarlamentarul verde Kim van Sparrentak, în discursul său.

Caracteristicile de design problematice care alimentează dependența includ, de exemplu, redarea automată.

Parlamentul European „este primul parlament care a cerut măsuri împotriva designului care provoacă dependență a aplicațiilor și a smartphone-urilor. Astăzi, Parlamentul European trimite un semnal puternic: UE trebuie să fie prima din lume care abordează designul care provoacă dependență a serviciilor online”, a adăugat van Sparrentak.

Executivul UE efectuează o „verificare a aptitudinii”, evaluând legislația actuală a consumatorilor și dacă aceasta trebuie actualizată. Utilizarea dependentă a serviciilor digitale se numără printre subiectele abordate în acest exercițiu, care este menit să alimenteze un Digital Fairness Act. (redacția UZPR)

Foto: Niek Verlaan/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *