◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Studenții francezi fug de chiriile uriașe din orașe… la ferme

În prezent se înregistrează un boom în rândul studenților francezi care caută cazare mai ieftină și mai spațioasă la ferme, chiar dacă schimbarea îi obligă să împartă mașini, biciclete sau transport public pentru a ajunge la cursuri în orașe.

Studenții francezi din universitățile publice nu au povara unor taxe de școlarizare mari, dar există o lipsă majoră de locuri de cazare special concepute pentru numărul tot mai mare de studenți. Mulți sunt forțați să locuiască acasă sau să închirieze garsoniere în centrul orașului, la suprapreț.

Pentru fermierii care se luptă cu venituri mici, această mișcare este văzută ca o modalitate de a conserva agricultura la scară mică a Franței. „Aceasta a fost cândva o zonă de depozitare a vacilor și a cerealelor, cu găini care alergau”, detaliază Anne-Claude Lamblin, un fermier din Prémesques, lângă Lille, care a transformat spațiul în șase apartamente mobilate pentru studenți. Veniturile din chirie le completează micile pensii.

Cu prețuri de aproximativ 300 de euro pe lună, locuitul la fermă este mult mai ieftin decât în centrul orașului universitar din apropiere, Lille. Cazarea studenților este autonomă, dar fermierii găzduiesc adesea întâlniri sau ajută atunci când mașinile se defectează ori este nevoie de medici.

Odile Colin conduce Campus Vert, prima organizație din Franța care acomodează studenții cu cazarea la fermă. Ideea a început cu trei fermieri în apropiere de Béthune, în nordul Franței, la mijlocul anilor 1990, când multe universități franceze au fost descentralizate în orașe de dimensiuni medii care nu aveau locuințe. Dar, de la pandemie, Campus Vert este în plină expansiune și se extinde în toată Franța. Cu 500 de unități de cazare și alte 100 în curs de renovare, regulile sunt simple: renovările complet mobilate se concentrează întotdeauna pe clădirile vechi ale fermei, fără hangare. Există o limită de șase unități pentru studenți per fermă. Chiriile sunt cu 20-30% mai mici decât în orașele din apropiere, iar fermierii trebuie să creeze o atmosferă prietenoasă, cu evenimente și ajutor dacă studenții au nevoie. „Am observat o creștere cu 10% a cererii de locuințe în ferme la începutul acestui an universitar. Tot mai mulți studenți vin la noi nu doar pentru prețuri mai ieftine, ci pentru peisajul rural. O mulțime de tineri caută un mod de viață diferit de camera micuță dintr-un oraș. Dar ei au adesea nevoie de un vehicul pentru a ajunge de la ferme la universitate, așa că am pus în aplicare mașina în comun sau fermierii care împrumută biciclete, pentru a reduce costurile de transport”, adaugă Colin.

Doar 6% dintre studenții francezi locuiesc în spații special destinate lor, cu chirie controlată. Potrivit The Guardian, președintele francez Emmanuel Macron a promis 60.000 de noi unități de locuințe pentru studenți când a fost ales pentru prima dată în 2017, dar nu au fost toate livrate. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *