◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Dilema zilelor noastre

Într-o lume contorsionată în care omul contemporan decriptează cu dificultate mesajele venite din infinitul informaţional, a vorbi despre ciocnirea gusturilor pentru frumos în presa scrisă sau online, înseamnă a-ţi asuma dificila corvoadă de așezare în balanță, a două tipuri de experiențe jurnalistice: una palpabilă și plăcută mirosului, ziarul tipărit pe hârtie, purtător de tradiție seculară, cealaltă, ziarul editat electronic de modă recentă, la care avem acces doar dacă deținem secretul algoritmilor, puși în mișcare de „maus” sau tastatura mângâiată de degete.

Omul prezent evadează din sine în tehnologii sofisticate, abandonând sensul vieții, pentru curiozităţi livrate prompt și la cheie. Ce șansă mai are astăzi tradiționalul, reprezentat de cândva fluturatul ziar, cumpărat în fugă, la cântatul cocoşilor, în fața unui ecran viu colorat pe care ştirile curg fără noimă și în toate direcțiile, chiar împotriva logicii gazetărești, la care s-a renunțat treptat încă din secolul vitezei? Și cum să lămurești cititorul că ziarul tipărit de la chioșcuri te scoate din casă, te arată străzii cu forfota ei, te întoarce la tabietul de a bea o cafea cu un prieten, de a schimba o vorbă îmbrăcată în expresii ale feţei, de a înnoda mondenități picante despre tot ce mișcă, pentru că, nu-i aşa, suntem oameni?

Ziarul achitat la chioșc este doar un pretext de a trece prin cotidian, atent la semafor, la salut, la afișul din colţ, la desculțul cu-n bănuț în pumn și un covrig în minte, la bila norocoasă și, nu în ultimul rând, la cetățeanul din mine, împachetat elegant sau neglijent cu haine de pe umeraș sau după gustul soției. Căutarea ziarului așteptat, răsfoirea lui, stârnirea curiozității şi emoţia lecturii, aprinderea dialogului interior cu semnatarul articolului înseamnă trăire autentică, înseamnă viață!

Ziarul preferat, devenit prieten, este ghidul minții tale, cu care poți rezona, pentru că ai timp să reflectezi asupra știrilor care îl compun, îl poți abandona sau poți reveni la el pentru că îl ai în colecție. E o investiţie, ca un album cu imagini ale zilei precedente din care tocmai am ieșit, în ediție de dimineață, sau ale zilei pe care chiar o trăim în ediții de seară!

Renunțăm la jurnalismul tradițional, invocând progresul și schimbarea generațiilor, supralicităm onlineul cu toate produsele lui etichetate modern, aruncând la coş studiile doctorale care combat îndelunga staționare a evoluatului cetățean planetar în fața calculatorului, telefonului sau tabletei. Pe mâna cui mergem?

 

Florenţ Mocanu / UZPR
    senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *