◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

OMM. Noi recorduri de temperatură

Pământul tocmai a cunoscut cel mai fierbinte septembrie din istorie, cu o marjă record, conform unui set de date internaționale folosit de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) pentru rapoartele sale de monitorizare a stării climei globale (https://news.un.org/fr/story/2023/10/1139352): aceasta este continuarea unei lungi serii de temperaturi extraordinare la suprafața Pământului și a mării și constituie un semnal îngrijorător cu privire la viteza cu care gazele cu efect de seră schimbă clima. Anul 2023 este acum pe cale să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată. Multe recorduri de temperaturi ridicate au fost doborâte în ultimele luni.

În septembrie 2023, temperatura medie la suprafață a fost de 16,38°C. Aceasta este cu 0,5°C mai mare decât temperatura celui mai călduroase luni calendaristice după septembrie 2020, cu aproximativ 1,75°C mai caldă în comparație cu perioada de referință preindustrială 1850-1900, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

„Din iunie, lumea a experimentat o căldură fără precedent pe uscat și pe mare. Anomaliile de temperatură sunt enorme – mult mai mari decât am văzut în trecut. Întinderea gheții marine de iarnă în Antarctica a fost cea mai scăzută înregistrată pentru această perioadă a anului. Ceea ce este deosebit de îngrijorător este faptul că fenomenul de încălzire El Niño continuă să se dezvolte și, prin urmare, ne putem aștepta ca aceste temperaturi record să continue luni de zile, cu impacturi în cascadă asupra mediului și societății noastre”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. „OMM va lucra cu partenerii săi din comunitatea științifică pentru a încerca să înțeleagă ce alți factori contribuie la această încălzire excepțională”, a adăugat el.

 

Temperaturi fără precedent

Starea interimară a climei globale a OMM din 2023 va fi publicată la începutul conferinței ONU privind schimbările climatice, COP28, în Dubai, în noiembrie 2023. „Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au doborât recordurile într-un mod extraordinar… Cu două luni înainte de COP28 – sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei n „nu a fost niciodată mai critic”, a spus Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus.

Acordul de la Paris, adoptat în 2015, stabilește obiective pe termen lung pentru a ghida toate națiunile să reducă în mod semnificativ emisiile globale de gaze cu efect de seră pentru a limita creșterea temperaturii globale în acest secol la 2°C, continuând în același timp eforturile de a limita și mai mult creșterea la 1,5°C, pentru a evita sau reduce impacturile negative și pierderile și daunele asociate.

Doar pentru că o lună individuală depășește limita de 1,5 °C nu înseamnă că vom depăși permanent nivelul de 1,5 °C specificat în Acordul de la Paris, care se referă la încălzirea pe termen lung pe mai mulți ani.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *