◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Seul (Coreea de Sud) i-a fost acordat în acest an lui Nicolae Dabija, poet din Republica Moldova

Chișinău, 13 oct. /Moldpress/ Marele premiu al Festivalului Internațional de Poezie Seul (Coreea de Sud) i-a fost acordat în acest an poetului Nicolae Dabija, informează MOLDRESS.

Ziaristul Mihai Vicol într-un articol din presa românească menționa că basarabeanul Nicolae Dabija este scriitorul român cel cu cele mai multe premii internaționale, între acestea enumerându-se: Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste (Italia) în 2014, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” la Festivalul Internațional de Poezie de la Havana (Cuba) în 2017, Premiile „Sceptrul Poeziei” (Macedonia) în 2015, „Danubius” (Ungaria) în 2018, „Bogdani” (Albania) în 2018, „Giacomo Leopardi” și Premiul pentru Poezie la Festivalul Internațional de Poezie de la Fontana i Liri (Italia) în 2015, Premiul „L’amour de la Liberté” (Franjța) în 2018, Premiul Internațional al Literaturii (Coreea de Sud) în 2019 ș.a.

La acestea în acest an se mai adaugă o înaltă distincție: Marele Premiu și medalia de aur ale Festivalului Internațional de Poezie de la Seul (Coreea de Sud), care s-a desfășurat on-line cu peste 300 de participanți din diferite țări ale lumii în perioada 26-27 septembrie 2020.

Un juriu format din cinci poeți, profesori universitari de la diverse instituții din Coreea de Sud au decis să-i acorde acest cel mai înalt Premiu literar în valoare de 5000 de dolari pentru „sensurile profunde” ale creaței sale, „pentru ineditul metaforei, care „deschide ferestre în zidul cotidianului” (trimitere la distihul poetului „Doru-mi-i de Dumneavoastră / Ca unui zid de o fereastră”, devenit celebru în lume.

În discursul de acceptare poetul nostru a menționat: „Prin acordarea acestui Premiu, nu e apreciată doar creația mea, ci și cea a tuturor creatorilor de cultură din Republica Moldova, o țară mică cu istorie milenară”.

La ediția din 2019 a Festivalului de Poezie de la Seul, unde a fost prezent poetul nostru i se acordase Premiul Internațional pentru Literatură, susținând cu această ocazie la Universitatea din Seul conferința „România și Republica Moldova – cele două Corei ale Europei”.

În acest an, în cadrul ceremoniei de premiere care s-a desfășurat în orașul Changwon, patria poetului Dal-jin Kim, clasic al literaturii coreene, Nicolae Dabija a rostit în on-line conferința „Schimburile culturale – ca niște transplanturi de vise”, transmisă și de televiziunile din Coreea de Sud și publicată în presa literară.

Nicolae ROIBU, Moldpres

 

În imagini:

1.Placheta de deținător al Marelui Premiu al Festivalului Internațional de Poezie acordată lui Nicolae Dabija.

Pe diploma de câștigător al Festivalului Internațional de Literatură se consemnează:

„Lui Nicolae Dabija –, Republica Moldova

Suntem onorați să îi prezentăm această placă comemorativă lui Nicolae Dabija, câștigătorul celei de-a 11-ea ediții a Festivalului Internațional de Literatură Changwon KC. Ca poet de renume vă urăm să contribuiți și-n continuare la dezvoltarea literaturii și a culturi mondiale. 26 septembrie 2020.

Copreședinții Comitetului de acordare a Premiului literar Internațional Changwon, KC Song Moo Hung, primarul orașului Changwon, Jae Kyu Park, rectorul Universității Kyungnam”.

  1. Medalia de aur, acordată poetului Nicolae Dabija, cu numele poetului imprimată pe ea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicolae Dabija, poet din Republica Moldova, a fost declarat deținător al Marelui Premiu al ediției a 11-ea a Festivalului Internațional de Poezie din Coreea de Sud.

Premiul internațional pentru literatură Changwon KC se acordă anual în cadrul Muzeului de Literatură „Kim-Dal-Jin”, pentru promovarea literaturii pe plan internațional, acesta vizând lucrările unor poeți și prozatori contemporani, care s-au remarcat prin lucrări literare de excepție.

Un juriu format din cinci poeți, între ei fiind Kim-Gu-seul (profesor emerit la Universitatea Hueo-pseong), Park Deok-gyu (profesor la Universitatea Dankook, Bang Min-ho (profesor la Universitatea Națională din Seul), Kwak Hyo-Hwan (director executiv al Fundației Culturale Daesan) și Taecheon Yeo (profesor la Universitatea feminină Dongduk-Dongduk Women’s University) au decis să acorde Marele Premiu al Festivalului Internațional din Coreea de Sud lui Nicolae Dabija, poet și prozator din Republica Moldova.

Juriul și-a motivat decizia astfel „Poetul cântă lucrurile simple, cărora le developează sensurile profunde, promovând în același timp cu toată forța spiritului încrederea într-o lume mai bună.  Bogata sa imaginație lirică, bazată pe ineditul metaforei, deschide ferestre în zidul cotidianului, făcând abstracție de granițele politizate dintre țări și culturi, astfel creația sa situându-se în avangarda schimbărilor din era globalizării”.

În răspunsul de acceptare a Marelui Premiu Nicolae Dabija a afirmat: „Aș vrea să mulțumesc organizatorilor pentru decizia de a mi se acorda Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie din Coreea de Sud din acest an.

Prin acordarea acestui Premiu, Domniile Voastre aduceți un omagiu tuturor creatorilor de cultură din Republica Moldova, o țară mică, cu istorie milenară.

La ediția din anul trecut a Festivalului am avut bucuria deosebită să descopăr marea literatură coreeană, care – de la cei mai tineri autori și până la clasicii ei, ca Kim Dal-jin și alții – merită o mai bună cunoaștere pe plan mondial.

Eu cred că la ora actuală, poezia, literatura în genere, au o misiune: să aproprie popoarele, să ajute la prăbușirea granițelor culturale dintre ele, să contribuie la o mai bună cunoaștere reciprocă.

În numele acestei idei accept cu recunoștință acordarea celui mai important premiu al Festivalului Internațional de Poezie, ceea ce ar însemna un nou imbold pentru o fructuoasă colaborare între popoarele și culturile noastre”.

Lui Nicolae Dabija, membru al Academiei de Științe din România și Republica Moldova, recunoscut ca poet național al Republicii Moldova, autor al volumelor de poezie „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste”, al romanului „Tema pentru acasă” (tradus în engleză cu titlul „Resurrection from Hell”), la ediția din 2019 al Festivalului i se acordase Premiul Internațional pentru Literatură – Changwon KC Internațional Literaty Prize.

Ceremonia de premiere a avut loc la 27 septembrie curent, la Jinhaw-gu, locul de naștere al clasicului literaturii coreene Kim Dal-jin, lui Nicolae Dabija acordându-i-se Marele Premiu al Festivalului în valoare de 5000 de dolari.

Reporter Kim Jong-min

jmk@knnews.co.kr

 

În imagini:

  1. Presa din Coreea de Sud reflectând evenimentul de acordare a Marelui Premiu al Festivalului Internațional de Poezie.

 

  1. Agențiile de presă din Coreea de Sud anunțând numele câștigătorului Marelui Premiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *