◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.11.2024

Deși cunoscut în toată Europa, un castel din Transilvania e încă în paragină. Nimeni nu vrea să-l repare

Niciun constructor român nu s-a incumetat sa lucreze la reabilitarea unuia dintre castelele Banfy din comuna Bontida, județul Cluj.


Castelul din satul Rascruci a fost construit in secolul al XVIII-lea si – potrivit documentelor familiei Banfy – ar fi fost folosit ca resedinta de vara. Aici ar fi amenajat cel mai frumos parc pe care prospera familie l-ar fi deținut.
La interior, castelul avea un salon amenajat in stil renascentist, cu pereți îmbrăcați in lemn și mobilier care, in secolul trecut, a fost expus la Paris pentru frumusețea sa. O soba din teracota verde, care ar fi fost realizata după un model din salonul împăratului Franz Josef, a reprezentat, de asemenea, un punct de atracție al castelului.

Din balconul castelului se poate vedea intreg domeniul Banfy, potrivit autorităților locale.

Vreme de 40 de ani, in incinta castelului a funcționat o școală specială. In 2007, insa, aceasta scoala a fost desființată, iar autoritățile locale au decis sa reabiliteze castelul și să-i găsească o utilitate care să-l pună in valoare.
Proiectul nu s-a finalizat nici pana astazi. Consiliul Judetean Cluj a lansat, pe 28 august, o licitație pentru noi lucrări de reabilitare a castelului. Mai exact, CJ Cluj oferea peste 22 de milioane de lei pentru lucrari diverse, de la cele de reabilitare a structurii, a lemnariei, dar si a parcului din jur.
Din pacate – potrivit datelor de pe platforma de achizitii publice – nicio societate nu s-a prezentat la licitație. In consecinta, procedura a fost anulata. Din informatiile Ziare.com, CJ a mai anulat de doua ori proceduri similare, tot pentru ca nu s-au prezentat constructori.

Ramane sa vedem dacă CJ va relua procedura și dacă va oferi mai multi bani pentru lucrări, astfel încât lucrările să devină atractive pentru constructori.

 

m.ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *