◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnalista și scriitoarea Tita Chiper – 20 de ani de la urcarea la cer

Jurnalist și scriitor activ într-o perioadă de tristă amintire, care și-a respectat cu sfințenie deontologia profesională într-o perioadă când cenzura comunistă era prezentă în toate domeniile de activitate în țara noastră a fost Tita Chiper.
Viitoarea jurnalistă s-a născut la 19 iulie 1934 în Galați (după alte surse, 30 iulie 1934).
Și-a început activitatea de ziarist pe șantierul hidrocentralei de la Bicaz, fapt ce-mi aduce aminte cu nostalgie de perioada pe când eram și eu ziarist la ziarul „Lumina de pe Lotru” de la Voineasa, în perioada anilor 1968.
A fost soția scriitorului Alexandru Ivasiuc, originar din Sighet, cu care s-a căsătorit în anul 1963 la București.
Tita Chiper și-a început activitatea jurnalistică în anii 1950, ca reporter la ziarul care apărea pe șantierul hidrocentralei de la Bicaz. A lucrat apoi la Contemporanul și la Gazeta literară, a colaborat la România literară și la Revista Cinema cu interviuri, reportaje, cronici și eseuri.
A scris scenarii pentru filme de animație și literatură pentru copii.
Împreună cu soțul său a fost în SUA pentru o perioadă de șase luni, beneficiind de o bursă din cadrul International Writing Program și a făcut un stagiu la Iowa University, într-un program organizat de PEN Club.
Tita Chiper, alături de Andrei Pleșu, Radu Cosașu și Zigu Ornea, a fost co-fondator, în anul 1993, al revistei săptămânale de cultură Dilema, care din 2004 apare sub noua denumire Dilema veche. A lucrat la Dilema de la primul număr, realizând câteva sute de interviuri cu oameni foarte diferiți, de la președinți și academicieni la florărese și șoferi de taxi. În ultimii ani de viață a colaborat permanent, tot cu interviuri, la revista Avantaje.
Tita Chiper-Ivasiuc a îngrijit apariția romanului lui Alexandru Ivasiuc, Interval: Corn de vânătoare, publicat în 1997 la Editura 100+1 Gramar, cu o introducere de Alex Ștefănescu.
În timpul vieții sale a publicat cărțile: Șase pași în șase zile (Povești și povestiri cu ilustraţii de Ecaterina Draganovici),Apărută la Editura Tineretului, 1965, Într-o lumină orbitoare (cuprinde o selecție de interviuri publicate în săptămânalul Dilema și în revista Avantaje), prefață de Andrei Pleșu, Editura Curtea Veche, 2004
Ziarista și scriitoarea Tita Chiper a fost și scenaristă de filme de animație și autoare de proză pentru copii.
A decedat în București, în 29 august 2002.

Al. Florin Țene / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *