◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Irlanda menține sistemul de licență care finanțează radiodifuzorul public al țării

Guvernul Irlandei a respins apelurile de înlocuire a sistemului de taxe de licență care finanțează radiodifuzorul public al țării cu finanțare guvernamentală directă, solicitare a unui grup creat pentru a revizui starea și perspectivele peisajului media din Irlanda. Raportul citat de EURACTIV a fost publicat în urma unei evaluări care a durat doi ani, derulată de către Comisia pentru viitorul mass-media, care a analizat în ce măsură mass-media irlandeze pot rămâne sustenabile.
Examinarea a generat 50 de recomandări adresate guvernului, care acoperă domenii precum dezinformarea, relația dintre mass-media și tehnologie, serviciile în limba irlandeză și sustenabilitatea mediului. Toate aceste recomandări, cu excepția uneia, au fost acceptate de guvern. Singurul domeniu în care propunerile Comisiei au fost respinse a fost modelul de finanțare al radiodifuzorului de serviciu public RTÉ, care se bazează în prezent pe o taxă de licență de televiziune publică. Potrivit Comisiei, modelul de finanțare existent ar trebui înlocuit începând cu 2024 cu un sistem „bazat în întregime pe finanțarea de la Trezorerie derivată din veniturile fiscale generale, cu o ajustare corespunzătoare a impozitării, dacă este necesar”.Taoiseach Micheál Martin a apărat decizia de respingere a propunerii, argumentând că aceasta minimizează interferența politică reală sau percepută și riscul ca, dacă toată finanțarea ar fi concentrată într-un loc, viitoarele guverne să poată fi tentate să o reducă dacă s-ar opune orientării mass-media. Cu toate acestea, a adăugat el, guvernul va „revizualiza licența TV” și va oferi investiții directe suplimentare către mass-media. Lucrările vor începe, a spus el, pentru a face sistemul de licențe „mai echitabil, relevant și durabil”, cu noi aranjamente de finanțare „însoțite de o transparență sporită, responsabilitate și supraveghere”.
Printre recomandările acceptate de guvern s-au numărat măsuri care ar conduce la o evaluare a impactului transpunerii Directivei UE privind drepturile de autor asupra reechilibrării puterii între editorii de știri și platformele online din Irlanda, stabilirea unei strategii naționale de combatere a dezinformării și eforturile sporite de a promova egalitatea, diversitatea și incluziunea în mass-media. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *