◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Dezinformarea afectează operațiunile de menținere a păcii ale ONU

Consiliul de Securitate al ONU a declarat că trebuie făcut mai mult pentru a se contracara dezinformarea, referindu-se la cele 12 operațiuni de menținere a păcii ale ONU, care s-au confruntat cu atacuri tot mai mari, în special pe rețelele de socializare.
O declarație prezidențială întocmită în Brazilia, aprobată de toți cei 15 membri ai Consiliului, arată că ONU trebuie să „îmbunătățească cultura comunicațiilor strategice între componentele civile, militare și de poliție” ale misiunilor de menținere a păcii pentru a proteja civilii – un mandat cheie pentru cei 90.000 de forțe de menținere a păcii ale ONU în Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Europa, relatează AP.
Consiliul a remarcat „cu mare îngrijorare cantitatea tot mai mare de dezinformare îndreptată împotriva operațiunilor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, care ar putea avea un impact negativ asupra misiunilor și menținerii păcii”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis Consiliului că lumea în care își desfășoară activitatea forțele de menținere a păcii „este mai periculoasă astăzi decât oricând în memoria recentă, cu tensiuni geopolitice reverberând la nivel local și conflicte mai complexe și mai multistratificate. Personalul de menținere a păcii se confruntă cu teroriști, criminali, grupuri armate și aliații lor – mulți cu acces la arme moderne puternice și mulți cu un interes personal în perpetuarea haosului în care prosper. Armele pe care le mânuiesc nu sunt doar explozibili. Dezinformarea și discursul instigator la ură sunt din ce în ce mai folosite ca arme de război”.
Ca exemplu de răspândire a informațiilor false, Guterres a spus că o scrisoare falsă în care se susținea că forțele de menținere a păcii ale ONU din Mali colaborează cu grupuri armate „a devenit virală și a fost preluată de presa națională, a stârnit ostilitatea și resentimentele împotriva forțelor de menținere a păcii și a făcut eforturile acestora de a proteja civilii și mai grele”.
Guterres a adăugat că ONU face eforturi de a îmbunătăți comunicațiile în operațiunile de menținere a păcii între personalul în uniformă și personalul civil, caută ofițeri militari și de poliție calificați în comunicare și colaborează cu companii de tehnologie și media și cu statele membre pentru a colecta și împărtăși cele mai bune practici. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *