◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Africa, în contraste
care se… atrag

Ploi fără precedent în estul continentului

Inundațiile „fără precedent și devastatoare” din Africa de Est, din ultiima decadă a lunii aprilie 2024, au provocat strămutarea în masă a sute de mii de oameni forțați să-și părăsească casele din Burundi, Kenya, Rwanda, Somalia, Etiopia și Tanzania, au avertizat organizațiile umanitare ale ONU, solicitând, de asemenea, eforturi susținute pentru a aborda mobilitatea climatică (https://news.un.org/fr/story/2024/05/1145396): potrivit Agenției ONU pentru Migrație (IOM), 637.000 de persoane au fost afectate, inclusiv 234.000 strămutate, potrivit unei realizate de Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Ploile torenţiale au declanşat o serie de evenimente catastrofale, inclusiv inundaţii, alunecări de noroi şi daune grave aduse infrastructurii vitale, cum ar fi drumurile, podurile şi barajele. „Aceste dezastre nu numai că au costat multe vieți, dar au înrăutățit și suferința populațiilor afectate și au crescut riscul de boli transmise prin apă”, a avertiza IOM.

 

Adăpost de urgență și articole de uz casnic esențiale

„Inundațiile devastatoare și fără precedent au scos la iveală realitățile dure ale schimbărilor climatice, ucigând vieți și strămutând comunități. Pe măsură ce acești oameni se confruntă cu sarcina grea de reconstrucție, vulnerabilitatea lor nu face decât să se adâncească”, a declarat Rana Jaber, director regional pentru Africa de Est și Cornul Africii.

Pe teren, reprezentanții IOM au oferit adăpost de urgență, pături, seturi de bucătărie, lămpi solare, truse de demnitate și alte articole pentru peste 5.000 de persoane din Burundi. În Etiopia, IOM a ajutat peste 70.000 de persoane afectate de inundații din regiunile Somalie și Oromia.

În Kenya, IOM și Societatea de Cruce Roșie din Kenya lucrează împreună pentru a oferi adăpost și articole de uz casnic esențiale pentru aproape 40.000 de oameni din estul, centrul și vestul Kenyei – regiunile cele mai grav afectate de inundații. În Somalia vecină, agenția ONU oferă pentru cca 240.000 de persoane adăpost, truse de igienă și îngrijiri medicale esențiale.

 

Provocarea mobilității umane ca urmare a schimbărilor climatice

Africa este foarte vulnerabilă la schimbările climatice, deși contribuie doar cu aproximativ 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Estul și Cornul Africii au fost afectate în special de cicluri alternante de secetă și precipitații intense în ultimul deceniu. Cu toate acestea, cele mai abundente ploi și cele mai grave inundații văzute în ultimele decenii în țările afectate au fost înregistrate la final de aprilie 2024.

În fața situațiilor descrise, IOM propune ca discuțiile care vor avea loc în Germania în iunie 2025 să includă și considerații legate de mobilitatea umană.

 

Un continent pentru pace și dezvoltare

Pe 23 mai 2024, secretarul general al ONU, António Guterres, a pledat pentru consolidarea rolului Africii pentru pacea și dezvoltarea globală în timpul unei dezbateri a Consiliului de Securitate pe această problemă (https://news.un.org/fr/story/2024/05/1145821): „A sosit timpul să dezlănțuim puterea Africii pentru pace. Trebuie să întărim conducerea Africii pentru pace – pe continent în sine și pe scena internațională”, a spus șeful ONU în cadrul dezbaterii organizate de Mozambic, peședintele în exerciți al Consiliului de Securitate al ONU în luna mai 2024. „Pacea trebuie să domnească în Africa și în alte părți. Prea mulți africani sunt prinși în iadul conflictelor sau expuși pericolului constant al terorismului și extremismului violent în cadrul comunităților lor”, a amintit secretarul general, citând țările din Sahel, Bazinul Lacului Ciad, Somalia, Republica Democrată. din Congo și Sudan. El a menționat, de asemenea, că multe țări africane suferă în continuare de consecințele pandemiei de Covid-19, în special de o creștere a ratelor datoriilor, care le limitează capacitatea de a lupta împotriva sărăciei și a foametei. În același timp, efectele schimbărilor climatice se intensifică, în special episoadele de secetă și inundații.

Pentru a aduce pacea pe continentul african, șeful ONU a reamintit că parteneriatul Organizației cu Africa se bazează pe ideea clară că, colaborarea cu Uniunea Africană trebuie să respecte următorul principiu: „Africanii înșiși trebuie să conducă soluțiile la problemele întâlnite în Africa. Colaborăm îndeaproape cu Uniunea Africană, ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest) și alte organizații pentru a elimina flagelul terorismului”, a spus António Guterres, adăugând că ONU sprijină pe deplin crearea Agenției Umanitare Africane, inclusiv operațiunile de impunere a păcii și operațiunile de combatere a terorismului – care trebuie să fie sprijinite prin mandate autorizate de Consiliu și finanțate prin contribuții.

Pentru a consolida rolul Africii în lume, secretarul general al ONU a considerat, de asemenea, că este necesar să integreze participarea și conducerea africană în arhitectura globală de pace și securitate: „După Al Doilea Război Mondial, mecanismele guvernării globale – inclusiv acest Consiliu de Securitate – au fost concepute de cele mai puternice țări ale vremii. Multe țări africane încă se eliberau de lanțurile colonialismului. De atunci, lumea s-a schimbat, dar nu și instituțiile internaționale. Astăzi, țărilor africane continuă să li se refuze un loc permanent la masa de negocieri – inclusiv în cadrul acestui Consiliu”, a adăugat el, considerând că impactul acestor inegalități structurale este în creștere, în timp ce „statele africane suferă în mod disproporționat de pe urma acestor efecte ale conflictelor, a unui sistem financiar global nedrept și a crizei climatice”. Și totuși, țările africane se mobilizează și contribuie la soluții pașnice dincolo de continent, a remarcat domnul Guterres, care a mulțumit Keniei pentru că a condus misiunea multilaterală de sprijinire a securității în Haiti – și altor țări africane care s-au oferit să trimită trupe.

Africa merită să aibă o voce în arhitectura globală de pace și securitate, iar vocea Africii poate fi auzită doar dacă țărilor africane li se oferă posibilitatea de a participa la structurile de guvernare globale pe picior de egalitate: „Acest lucru implică remedierea lipsei de reprezentare permanentă a Africii în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Și aceasta înseamnă reformarea arhitecturii financiare globale – în special managementul datoriilor – astfel încât țările africane să aibă sprijinul de care au nevoie pentru a urca pe scara dezvoltării”, a mai spus șeful ONU. Potrivit acestuia, Future Summit (Summitul Viitorului) care va avea loc în septembrie 2024 va fi o oportunitate de a avansa în toate aceste probleme. El a spus că se bazează pe statele membre africane ca să profite de această oportunitate și „să prezinte propuneri specifice menite să sporească reprezentarea Africii în cadrul tuturor structurilor de guvernanță globale”.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *