◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

La Biserica Precista din Bacău s-au celebrat 203 ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri

  • La eveniment au participat și reprezentanți ai Filialei Bacău a UZPR

Împlinirea a 203 ani de la nașterea, în Bacău, a poetului și diplomatului Vasile Alecsandri a fost celebrată, luni, 14 iunie, la biserica unde a și fost botezat, pe 22 iunie 1818, Biserica „Precista”. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri” din Bacău și a fost deschis cu o slujbă de pomenire oficiată de preoții acestui locaș de cult.

Au participat scriitori băcăuani, membri ai Filialei Uniunii Scriitorilor din România (USR), ziariști – membri ai Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), reprezentanți ai Arhivelor Statului Bacău, ai Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, ai Despărțământului Astra „Vasile Alecsandri” Bacău, ai Direcției Județene pentru Cultură, ai Universității „Vasile Alecsandri” și. 

Despre însemnătatea evenimentului și despre personalitatea lui Vasile Alecsandri au vorbit președintele executiv al societății cultural-științifice care îi poartă numele, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, și președintele Filialei Bacău a USR, Dumitru Brăneanu. Scriitorul băcăuan Mircea Constantin Jurebie a citit o poezie proprie dedicată evenimentului, iar la final cei prezenți au intonat „Hora Unirii” ale cărei versuri aparțin poetului aniversat.

O surpriză inedită a fost făcută de un băcăuan care a adus în dar o machetă a Casei Vasile Alecsandri – obiectiv cu valoare culturală, turistică și istorică de renovarea căreia se ocupă de mai mulți ani Societatea Cultural-Științifică „Vasile Alecsandri” cu sprijinul Consiliului Județean. Macheta a fost făcută înainte de 1990 de un admirator oneștean al poetului.

„Ziua de luni a fost una importantă pentru calendarul cultural al Bacăului – a spus Ioan Dănilă -, ziua în care s-a născut poetul și diplomatul Vasile Alecsandri, acum 203 ani. Revista reprezentativă a Uniunii Scriitorilor din România, «România literară»” din 14 iunie, la rubrica sa «Calendar» menționează această aniversare. Această revistă a fost, în fapt, întemeiată de Vasile Alecsandri, în 1855, și, iată, recunoaște astfel un adevăr istoric, anume că anul nașterii poetului a fost 1818, pentru care există și un document veritabil. Biserica Precista este și ea un pol al biografiei poetului și de fiecare dată, la aniversări sau comemorări, aici ne găsim mereu un loc primitor”.

Data reală a nașterii lui Vasile Alecsandri face, în continuare, obiectul unor dispute între istoricii literaturii române. Unii susțin anul 1821, iar ziua nașterii apare fie în iunie, fie în iulie sau chiar în august.

 

Petru Done / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *