◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.05.2024

În timp ce băncile prosperă, românii cumpără fructele
de sezon cu suta de grame

An de an băncile raportează profituri istorice, în timp ce inflația face ravagii în România. Avem cea mai mare inflație din UE, oamenii, în special cei cu salarii mici și pensionarii, încearcă să treacă cumva de la o lună la alta, în schimb avem și câștigători din această situație, și anume băncile, pe de o parte, precum și statul, pe de altă parte. Bunăoară, deunăzi, Banca Transilvania raportează pentru trimestrul I 2024 un profit net de 913 milioane de lei la venituri operaționale de 1,9 milarde de lei, adică în procent de 48%! Așa da afaceri! Ne aducem aminte cu toții cum s-a intrat în alertă că micile întreprinderi, acelea cu 1-9 angajați, au o rată a profitului brut de peste 30%, ca atare ar trebui să fie impozitate cu 16% pe profit, nu cu 1% pe total venituri! Ei bine, în același timp, mai bine spus la finele anului 2023, atunci când s-au introdus noi impozite și taxe, s-au eliminat unele facilități privind micile întreprinderi, foarte mulți deplângeau impozitarea suplimentară a băncilor cu 2% în 2024 și 2025, respectiv 1% începând cu 2026. Se pare că această măsură de impozitare suplimentară  a sistemului bancar este chiar justificată! De ce? Pentru că aceste profituri disproporționate cu ceea ce se întâmplă în economie nu fac altceva decât să inhibe dezvoltarea companiilor, ele fiind obținute, pe de o parte, pe fondul unor dobânzi foarte mari la creditele acordate, de 3-4 ori mai mari decât cele aplicate la nivelul UE, ceea ce face ca tot mai puține companii să aibă acces la aceste credite, iar pe de altă parte, băncile au un client fidel pentru creditare la niște dobânzi astronomice comparativ cu ce se întâmplă la nivelul UE, și anume statul. Ca atare, sigur că băncile sunt foarte profitabile. Este normal să fie profitabile, dar această rată a profitului, mărimea ei, nu este normală. Sigur, este bine ca să avem bănci solide, fără probleme de solvabilitate, cu cât mai puține credite neperformante, dar este prea mult să se ajungă la astfel de profituri. Ce este de făcut? În primul rând, statul trebuie să-și reducă gradul de îndatorare față de bănci, astfel că băncile ar trebui să-și caute clienții din rândul companiilor și a populației, ceea ce desigur le-ar face mai atente la dobânzile practicate către acestea. Cum să facă statul acest lucru? Prin reducerea deficitului bugetar, iar reducerea acestuia să se facă prin tăierea de cheltuieli! Lucru perfect posibil. Pe partea de venituri, statul a introdus tot felul de impozite și taxe care au dus, printre altele, la inflația cea mai mare din UE, ca atare nu se mai justifică introducerea altora. De asemenea, statul trebuie să acceseze banii europeni cât mai rapid, astfel ca împrumuturile să fie cât mai mici, nu de alta, dar UE nu ne va finanța la infinit.

Pe de altă parte, este necesară o reformă a birocrației din România, iar aici mă refer la acea birocrație care inhibă relațiile economice dintre companii. Trebuie făcut orice este posibil ca să se simplifice și să se accelereze relațiile comerciale dintre aceste companii, astfel vor crește și veniturile la bugetul statului. Dacă însă vom imagina tot felul de obstacole birocratice, vezi e-factura cu acel sigiliu electronic obligatoriu pus de Ministerul Finanțelor pe fiecare factură, și mă refer mai ales la micile companii, cu 1-9 angajați, atunci, cu siguranță, nu vom face altceva decât să ne punem piedici singuri. Și mai sunt o muțime de alte situații cu bariere birocratice care trebuie eliminate, economia trebuie eliberată din chingile birocrației, astfel ca rotația fondurilor să fie cât mai rapidă. Ar avea de câștigat toată lumea, buget și contribuabil.

 

Alexandru Tamba

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *