◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

PROTEST: Primăria Cluj-Napoca împotriva libertății presei

Cotidianele clujene atrag atenția privind dispariția presei tipărite din județul Cluj, ca urmare a măsurii dispuse de Primăria Cluj-Napoca de desființare a chioșcurilor de presă.
Municipalitatea clujeană a luat recent această decizie, iar vineri, 13 mai, a fost deja ridicat primul chioșc de vânzare a presei, amplasat în cartierul clujean Grigorescu. Difuzorii de presă susțin că au primit notificări pentru ridicarea și a celorlalte chioșcuri de presă amplasate pe domeniul public.
Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca, pe de o parte și difuzorii de presă, respectiv editorii de presă pe de altă parte, au convenit că pentru asigurarea distribuției de ziare și reviste în Cluj-Napoca să se propună noi modele de chioșcuri care să fie agreate de primărie. Cei care trebuie să se ocupe de realizarea noilor proiecte ale chioșcurilor sunt firmele de distribuție. În prezent există doar două firme de difuzare a presei, care au posibilități financiare limitate. Cu toate acestea, difuzorii de presă au contactat un arhitect, care până în prezent nu a reușit să propună un proiect, însă dă asigurări că în câteva zile acesta va fi depus la Registratura Primăriei.
Municipalitatea a luat însă măsura excesivă de înlăturare a chioșcurilor, afectând atât interesul firmelor distribuitoare, amenințate astfel cu dispariția, a ziarelor locale și naționale tipărite, a zeci de reviste și publicații specializate, precum și a publicului larg, care este astfel privat de dreptul la liberă informație.
Considerăm că această decizie este total antidemocratică, împotriva dreptului la liberă exprimare și în contradicție flagrantă cu standardele Uniunii Europene, semănând mai degrabă cu atitudinea țărilor cu regim autocrat (Rusia și Belarus sunt doar două exemple aflate în proximitatea României), care atacă fățiș presa independentă.
De asemenea, semnalăm atitudinea altor orașe din țară, ale căror primării au construit din fonduri proprii chioșcuri de ziare, pe care le-au închiriat cu sume modice firmelor de distribuție. Apreciem că este intolerabil ca în oricare oraș al țării, nu doar în unul cu anvergura culturală și economică a Clujului, presa scrisă să fie efectiv interzisă sub pretexte nejustificate.
Solicităm încă o dată Primăriei Cluj-Napoca să revină asupra acestei decizii și periculoase, și rușinoase, care nu are ce căuta într-un oraș din Uniunea Europeană.
De asemenea, solicităm instituțiilor statului să ia atitudine față de această situație intolerabilă.

Făclia de Cluj
Monitorul de Cluj
Ziua de Cluj
Szabadsag
Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj
Kronika
Gazeta de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *