◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Progres lent în dosarul interzicerii în UE a produselor care implică munca forțată

Membrii Parlamentului European și-au început lucrările cu privire la propunerea Comisiei UE de interzicere a importului și exportului de produse afectate de încălcări ale drepturilor omului, prezentată în septembrie 2022. Proiectul de lege s-ar aplica tuturor bunurilor fabricate în UE, importate în UE sau exportate din UE printr-o abordare bazată pe risc, pentru a identifica anumite zone și sectoare pentru investigare. Dacă se constată că un produs este realizat cu muncă forțată, acesta va fi eliminat de către autoritățile naționale, cu excepția cazului în care companiile dovedesc că au eliminat munca forțată din lanțurile lor de aprovizionare.

Europarlamentarul social-democrat Leitão-Marques, raportor la dosarul în cadrul Comitetului pentru Piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), a declarat că Parlamentul își propune să închidă dosarul până în februarie 2024, înainte de alegerile europene de anul viitor, ceea ce înseamnă că un acord de compromis cu statele membre ar trebui găsit până atunci. „Suntem îngrijorați de progresul actual lent în dosarul muncii forțate”.

Potrivit diplomaților din trei state membre diferite ale UE, citați de EURACTIV, Președinția suedeză a Consiliului UE prioritizează discuțiile în cadrul grupului de lucru responsabil cu elaborarea poziției de negociere a statelor membre.

Propunerea inițială prevede ca aplicarea interdicției să revină autorităților naționale desemnate de statele membre și însărcinate cu investigarea produselor suspectate de muncă forțată. Investigațiile se vor baza pe informații culese din diverse surse, inclusiv ONG-uri, și vor acorda prioritate regiunilor și sectoarelor cu risc ridicat. Autoritățile naționale vor trebui, de asemenea, să elimine produsele care se dovedesc a fi făcute cu muncă forțată în orice stadiu al producției sau distribuției lor.

Între timp, unii deputați europeni și organizații ale societății civile fac eforturi pentru o abordare mai centrată pe victimă a regulamentului, care nu include măsuri de remediere pentru lucrătorii afectați de practicile de muncă forțată. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *