◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Lege menită „să controleze” presa, aproape de promulgare în Algeria

Un nou proiect de lege pentru mass-media din Algeria, care ar impune restricții asupra regulilor de proprietate a mass-media și ar obliga jurnaliştii să renunţe la sursele lor, a stârnit rumoare în rândul grupurilor de drepturi și organizațiilor jurnaliștilor, precum și peste granițele țării. Camera inferioară a Parlamentului algerian a aprobat, cu majoritate covârșitoare, propunerea de lege, în perioada imediat următoare fiind așteptat un vot în camera superioară.

Potrivit publicației Jeune Afrique, o nouă autoritate de reglementare „independentă” va fi creată pentru a supraveghea mass-media, atât tipărite, cât și electronice. Autoritatea va fi formată din 12 persoane, dintre care șase vor fi selectate de președinte, a informat publicația. Mai mult, proiectul de lege propus interzice oricărei instituții media din Algeria să primească „ajutor material” direct sau indirect din surse străine. Orice încălcare a legii ar putea duce la o amendă de la unu la două milioane de dinari (7.400-14.739 de dolari), potrivit sursei. Potrivit aljazeera.com, proiectul de lege interzice, de asemenea, cetățenilor cu dublă cetățenie să investească în întreaga organizație media sau parțial, în timp ce orice jurnalist care lucrează în țară pentru o publicație străină sau un punct de distribuție fără acreditare corespunzătoare va fi amendat între 500.000 și un milion de dinari (3.700 – 7.400 de dolari). Jurnaliştii sunt, de asemenea, avertizaţi să nu participe la nicio acțiune care ar discredita „simbolurile războiului de eliberare naţională”.

Khaled Drareni, reprezentantul pentru Africa de Nord al organizației Reporteri fără frontiere (RSF), a declarat că efectul legii „nu va fi pozitiv” asupra jurnalismului din țară: „În spatele acestei legi există o dorință clară de a controla în continuare lumea mass-media și a informațiilor din Algeria. Această propunere legislativă dă caracter legal unei voințe politice de a impune un fel de tăcere totală în mass-media care contravine prevederilor Constituției privind dreptul la exprimare și protecția jurnaliștilor”. (redacția UZPR) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *