◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Jurnaliști din Maldive amenințați cu moartea după o investigație de presă

Doi jurnalişti seniori din Maldive au primit ameninţări serioase prin telefon şi mesaje text, în urma publicării unui articol despre un caz de mare profil, între un grup turistic şi Hilton Worldwide. Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) se alătură afiliatului său, Asociaţia Jurnaliştilor din Maldive (MJA), pentru a condamna ferm ameninţările la adresa a doi jurnaliști respectați și solicită poliției din Maldive să adopte măsuri urgente pentru a asigura protecția lucrătorilor media din Maldive și reținerea rapidă a făptuitorilor.

Jurnaliştii vizaţi de ameninţări au fost secretarul general al filialei IFJ, Asociaţia Jurnaliştilor din Maldive (MJA), Ahmed Naaif şi redactorul principal al publicaţiei de ştiri Dhauru, Ahmed Zahir.

MJA a declarat că bărbații au primit mai multe amenințări cu moartea și cu agresiune din partea unor autori necunoscuți, avertizându-l pe Ahmed Naaif să părăsească țara „în termen de cinci zile” de la publicarea articolului intitulat „Siyam and Hilton Case: Red Warning to Investors”.

Potrivit ifj.org, un membru al Parlamentului și un lider al partidului de coaliție, Maldive Development Alliance, l-au sunat pe Zahiron, cerând retragerea articolului și au declarat că apelul telefonic este „ultimul avertisment”. Ulterior, compania a emis o declarație în care a contestat relatarea jurnaliștilor și a amenințat că îi va da în judecată pentru defăimare. Cei doi jurnalști au primit ulterior o serie de amenințări anonime cu moartea.

MJA a spus că problema este acum la poliție și că este îngrijorată de siguranța jurnaliștilor și de atacul flagrant la adresa libertății de exprimare.

În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an, atât IFJ, cât și MJA au documentat o creștere îngrijorătoare a încălcărilor drepturilor mass-media, solicitând acțiuni concertate din partea guvernului și autorităților. „Jurnaliştii trebuie să-şi poată desfăşura activitatea fără intimidare, hărţuire şi interferenţă guvernamentală. Amenințările la adresa lui Ahmed Naaif și Ahmed Zahir reprezintă o îngrijorare gravă pentru toți jurnaliștii. Industria mass-media este unită împotriva amenințărilor la adresa reportajelor și a rolului vital pe care jurnaliștii îl joacă în a-i trage la răspundere pe cei puternici. Poporul din Maldivi trebuie să condamne aceste atacuri ca un atac la adresa tuturor și dreptul publicului de a ști” susține IFJ. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *