◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

CONSTANTIN AVADANEI. DEBUT DE AUTOR

Un vechi proverb afgan spune: „Nu-mi arăta pomul, arată-mi fructele”.

Mânaţi de acest indemn, am răsfoit de mai multe ori conţinutul acestui volum (pentru a cărei apariţie, în condiţii grafice deosebite, dar şi în condiţii vitregite enorm, Editura şi Tipografia Gutenberg Univers Arad, au făcut dovada unui efort şi profesionalism aparte) cu un titlu deloc desuet pentru vremurile de tăgadă pe care le traversăm, am citit cartea cu sufletul la gură sub masca netemutului şi, din câteva priviri printre cele aproape două sute de pagini, am trăit, parcă, aievea, trăirile autorului.

De ce…

Ideea de patriotism la români?…

De ce culoarea roşului sângeriu pe copertă?…

De ce douăzeci şi cinci file imagologice, foto-document înserate în conținut?…

De ce imagini în alb-negru, dovezi ale trecerii istoriei, podobesc conținutul?…

Toate aceste întrebări, nu sunt luate aleatoriu spre a înlocui Note de lectură, nu, din contră, dorim, la o lectură foarte atentă, să ne răspundem singuri.

Astfel că, mărturiseşte autorul ….

La început a fost mama, care mi-a dat viaţă. (…..) M-a învăţat şi am simţit ce este dragostea de mamă. (….) Patriotismul trebuie să devină o componentă a personalităţii şi nu doar o sclipire de moment …..

Volumul este dedicat fiicelor autorului, Elena-Bianca şi Maria-Costina, dar şi camarazilor militari şi tinerei generaţii ca un imbold spre o nestăvilită iubire faţă de patrie.

De asemenea, ţesătura cărţii se bucură de avizaţi referenţi de specialitate şi consultanţi științifici (Dr. Doru Sinaci, comandor Ioan Mociar, prof. Eugeniu Criste) însă dominanta importantă şi conturarea personalităţii autorului îi aparțin domnului prof. univ. dr. Anton Ilica.

Constantin Avădanei îşi are originea în Fântâna Mare a Sucevei, acolo unde parcă Dumnezeu a semănat cu voia Sa însemne de genialitate.(…..)

Constantin Avădanei scrie această carte ca să reconstruiască ideea de patriotism şi să se construiască pe sine” (Prefaţă, Anton Ilica).

O carte de debut, structurată pe trei mari capitole, cu subdiviziuni aparte, la care se adaugă Anexe-Document, adevărate Călătorii la pas, prin Istoria trăită a autorului (Pe urmele memorandiștilor, Anul Centenar 2018, Ziua Limbii române la Vidin, Ecouri la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, Pe drumul glorios al jertfelor de sânge ale ostașilor români căzuți în Războiul de Independenţă a României, 1877-1878, Grupul de Iniţiativă din Alba Iulia, participant la Festivităţile de la Viena din 1-2 iunie 2019, Anul omagial al Satului tradițional romanesc), Bibliografie selectivă, fac din volum o Carte-Document, cu Lecţii de istorie, care îl aşează pe autor în Catalogul nestrigat al Marilor Patrioţi Români.

De fapt, în calitate de Președinte al Grupului de Iniţiativă „Centenar – Marea Unire – Alba Iulia – 2018”, autorul, lect. univ. dr. ing. col. (r) Constantin Avădanei, prin acest volum de debut, îşi trăieşte clipa şi spulberă graba unui vânt zburat al acelora, care, probabil, s-au grăbit să îl catalogheze că …nu are operă…, însă Opera unui Militar de carieră nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte. Care fapte, desfăşurate pe sute de pagini, sute de imagini, stau, acum, la rând, spre a fi aşezate în alte pagini. De carte.

Nu „Momente….”, ci „Monumente”… domnule lect. univ. dr. ing. col. (r) Constantin Avădanei, parafrazându-l pe G. Ranetti, ați fi putut boteza prezentul volum documentar.

Fragmente impresive din scriitori canonici înfrumusețează această carte, pentru că ideea de patriotism răzbate şi acum, în manuale sau cărţi, autorul însuşi fiind iscat din ţinuturi moldave cu iz de Mari Cărturari.

Sacramentul cărţii coboară din istorie, converge înspre istorie, autorul, are o inerţie pe care, iată, o împărtăşeşte, la prima carte, cu inserţii din Lumea prin care a trăit, trăieşte. În Drumul său a întâlnit Glorii, acum le avem în carte, va urma un galop de forţă, a unui militar de carieră. Despre Suflet românesc se vorbeşte în carte.

Autorul, se prea bine vede, crede în resurse personale, emană dragoste de la mângâieri de prea scumpa mamă până la bătăi de suflet şi de clopot, dar crede şi în virtuţi spiritual-culturale ale românismului, care nu trebuie uitate.

Fascinanta sa istorie, scris-trăită de acum, se va aşeza, în Pantheon de Cultură, din Moldova în Ardeal, aici, unde, acum, cu aceleaşi incurabile sentimente, vecuiește.

Profund, confesiv, ușor elegiac, autorul se confundă în pagini de carte cu scriitorii pe care i-a citat în volum, limbajul ales, caracterul unui Român patriot, sunt pe măsura sufletului său, şi, de-acum, este un scriitor desprins din maturitate.

Portdrapelul unor înalte idealuri, un jurat militar cu o vastă experienţă, nestrăin de iubire de neam, patrie, popor, Constantin Avădanei îşi bea cuvintele din Fântâna de Acasă.

Om al Cetăţii, Constantin Avădanei, cu siguranţă, prin volumul însoţit şi de două aripioare (semnate de Ioan Godja şi F. R. Cândea, ca un Însemn de supremă prețuire), devine un nou suflu. Patriotismul la români. De-a pururi.

 

Florica R. Cândea / UZPR ARAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *