◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

ECOTIC și UZPR lansează concursul „Jurnalism pentru un mediu curat”

ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România lansează concursul „Jurnalism pentru un mediu curat”, dedicat jurnaliștilor și oamenilor de presă din Romania.

Concursul se desfășoară pe o perioadă de 4 luni, timp în care jurnaliștii pot realiza și înscrie materiale de presă.

Obiectivul acestui concurs este susținerea și dezvoltarea jurnalismului de mediu în România și informarea corectă a publicului privind temele legate de protecția mediului și utilizarea eficientă a resurselor in contextul economiei circulare.

Perioada de desfășurare a concursului este 21 februarie – 28 iunie 2024.

 

Concursul „Jurnalism pentru un mediu curat” se adresează jurnaliștilor, reporterilor, vloggerilor sau bloggerilor care realizeaza materiale de presă urmărind temele propuse de organizatori.

Orice material poate fi înscris în concurs atât timp cât abordeaza o temă propusă de organizatori, aici ne referim la: articole, fotoreportaje, bloguri, vloguri, videoreportaje, podcast-uri, emisiuni radio sau TV.

 

ECOTIC pune la dispoziție pagina www.ecotic.ro/jurnalisti si formularul de înscriere www.ecotic.ro/inscriere-jurnalisti pentru a permite înscrierea materialelor. 

 

Tematica de mediu propusă de organizatori este următoarea:

 

         Educația de mediu în sistemul de învățământ din România.

         Economia Circulară

         Impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității

         Dezvoltarea durabilă și planificarea urbană în contextul schimbărilor climatice

         Colectarea deșeurilor în România (inclusiv componenta DEEE și DBA).

         Reciclarea deșeurilor în România (inclusiv componenta DEEE și DBA).

         Problema gestionării deșeurilor plastice

         Bune practici in constientizarea cetățenilor față de problematica de mediu

Rolul energiei regenerabile în combaterea schimbărilor climatice

         Reducerea amprentei de carbon

Participanții pot alege una sau mai multe teme despre care pot realiza materiale scrise, foto sau video.

Dacă există deja materiale realizate si publicate, pe una dintre temele menționate, acestea pot fi înscrise în concurs.

 

Jurizarea va avea loc în perioada 01 – 02 iulie 2024. Un juriu alcătuit din reprezentanți ai ECOTIC și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România va alege 3 materiale ținând cont de criteriile menționate la punctul 5.1.3 din Regulamentul Concursului.

 

Pentru cele mai bune 3 materiale de presă, ECOTIC oferă 3 premii după cum urmează:

 

Locul I – Voucher Altex în valoare de 500 EUR

Locul II – Voucher Altex în valoare de 300 EUR

Locul III – Voucher Altex în valoare de 300 EUR

 

Mai multe detalii în regulamentul concursului.

 

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) este o asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare.

 

„Activitatea noastră în 2023 a urmărit îndeplinirea a cinci obiective principale: atingerea țintei de colectare de 65%, contribuția la economia circulară, contribuții la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul DEEE în România și U.E., dezvoltarea infrastructurii de colectare, campanii de informare și conștientizare.

Primul obiectiv a fost îndeplinit prin colectarea a 72.685 tone DEEE, care a condus la atingerea unui volum total de 395.000 tone în perioada 2008-2023, un record pentru România.

O altă activitate laborioasă o reprezintă contribuția noastră la dezbaterile privind modificarea OUG 5/2015, act normativ care guvernează domeniul DEEE în România.

Propunerile noastre, împreună cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ale Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, au contribuit la actualizarea legislației în concordanță cu principiile economiei circulare și realitățile din activititatea curentă din piața DEEE.

Un succes deosebit, în acest context, îl reprezintă reducerea penalității AFM pentru neatingerea țintei de colectare, respectiv scăderea contribuției de la 4 lei/kg la 2 lei/kg începand cu luna iunie 2023.

Dezvoltarea infrastructurii de colectare a reprezentat o preocupare constantă, atât pentru creșterea numărului de puncte de colectare proprii la nivel național (peste 10.000), cât și pentru apariția centrelor de colectare deșeuri prin aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR începand cu 2024.

În acest sens, ECOTIC a derulat proiectul Steps for urban mining, finanțat de Norway Grants, prin intermediul căruia am realizat un transfer de know-how norvegian către operatorii viitoarelor centre de tip CAV în România.

Îndeplinirea acestor obiective a fost posibilă prin dialogul constant și colaborarea cu autoritățile de mediu, cu producătorii, retailerii, operatorii de colectare și reciclare, precum și cu partenerii de comunicare și promovare” (Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *