◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Dar de suflet

Recent, am primit, de la doctor în etnografie Angela Paveliuc Olariu, volumul „Întâlniri de suflet. Mărturisiri”, care conține 296 de pagini, cu fotografii color, în format academic, tipărit pe hârtie lucioasă, cu coperta cartonată și al cărui titlu a fost o reală provocare la lectură.

Așa cum declară Domnia Sa, volumul lansat, al 20-lea, cuprinde „un bilanț care să însemne viața unui om obișnuit, până la a 85-a aniversare”, dar are și scopul de a mulțumi acelor „OAMENI”, cu care a avut „ÎNTÂLNIRI DE SUFLET”, dialogând cu aceștia „întotdeauna cu plăcere și sinceritate, cu dorința ca mesajul să ajungă la sufletul privitorilor și ascultătorilor”.

Volumul conține interviuri acordate la radio sau televiziune, iar temele acestora vizează satul românesc și tradițiile acestuia. Sunt prezentate: aspecte de la primirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și al comunei Corni-Botoșani, momentul aniversării vârstei de 85 de ani, la sediul Societății Ortodoxe a Femeilor Române Iași, al cărei președinte de onoare este, în prezența ÎPS Teofan, prezența sa la evenimentul de suflet „Salonul cu amintiri”, organizat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, participarea la diverse manifestări culturale etc.

Nu lipsește din volum scrisoarea academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în care declară că Angela Paveliuc Olariu este „o persoană modestă, care a muncit o viață pentru etnografia românească și folclorul nostru”, dar care „din păcate nu a fost răsfățată de soartă cu recunoașterea meritelor așa cum ar fi meritat” și încheie adresând „doamnei etnografiei românești […] asigurarea celei mai înalte considerații și gândul cel bun al prețuirii celei mai curate”.

Respectuoase felicitări, minunată Doamnă Angela Paveliuc Olariu și un sincer LA MULȚI ANI!

 

*

 

Angela Paveliuc Olariu s-a născut la data de 30 martie 1938, în Basarabia. Este licenţiată a Facultăţii de Filologie, secţia istorie-română, din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza” Iaşi și a susţinut doctoratul în „Istoria artei populare” la  Institutul de Istoria artei, Bucureşti. A ocupat mai multe funcții: director al Muzeului din Câmpulung Moldovenesc, transformându-l dintr-un muzeu mixt într-unul specializat în cultura tradițională a lemnului; director al Muzeului Județean Botoșani, realizând o imensă muncă de cercetare etnografică în tot județul; a activat la Muzeul etnografic al Moldovei din Iași, desfășurând și aici o bogată activitate de cercetare și a pus bazele Muzeului de etnografie, a reorganizat Casa Memorială „N. Iorga”, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni și Muzeul memorial „G. Enescu” din Dorohoi și a înființat „Muzeul 1907” de la Flămânzi.

 

Rodica Rodean/ UZPR

Un comentariu pentru “Dar de suflet

  1. Felicitări distinsei doamne Angela Paveliuc pe care o cunosc personal. Succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *