◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Sărăcia extremă ar putea fi eradicată „dacă toată lumea face ce trebuie”

Sfârșitul sărăciei extreme poate fi atins până în 2050, stimulat de creșterea economică în țările cu venituri mici, potrivit unei noi prognoze economice, realizată de Centrul pentru Dezvoltare Globală (CGD). Deși pandemia de Covid a început să inverseze progresul în eradicarea sărăciei extreme și vor apărea provocări suplimentare, daunele pot avea un impact foarte limitat asupra traiectoriei generale a creșterii economice. „Știm că lumea va arăta foarte diferit în 2050, iar schimbările climatice reprezintă o mare preocupare pentru viitor. Dar nu putem lăsa să umbrească faptul că creșterea economică continuă nu ar trebui să lase pe nimeni în cea mai disperată sărăcie care a fost marea majoritate a umanității în cea mai mare parte a istoriei, deși la zeci de ani după ce ar fi putut fi eradicată”, punctează Charles Kenny, membru senior la CGD și unul dintre autorii raportului. Kenny a spus că este probabil ca inegalitatea să rămână și sărăcia va exista în continuare, dar o creștere mai mare ar trebui să însemne că majoritatea oamenilor au locuri de muncă și venituri stabile, în loc să se bazeze pe muncă informală precară sau pe agricultura de subzistență. El a adăugat că până în 2050, nicio țară nu va fi clasificată ca fiind cu venituri mici.

Potrivit prognozei, sărăcia extremă – traiul cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi – ar scădea sub 2% la nivel global până în 2050, de la aproximativ 8% în 2022. În Africa ar scădea de la 29% la 7%.

Mai mult de două treimi din lume ar putea trăi cu mai mult de 10 dolari pe zi până în 2050, față de aproximativ 42% în prezent, potrivit The Guardian.

Autorii cercetării estimează o creștere mult mai lentă în țările cu venituri mari în următoarele două decenii, PIB-ul pe cap de locuitor crescând doar cu aproximativ 20% față de 2019, în timp ce se va dubla în țările cu venituri mici și medii.

Rathin Roy, directorul general al thinktank-ului ODI pentru afaceri globale, consideră că predicțiile lui Kenny sunt posibile „dacă toată lumea face ceea ce trebuie”. (redacțiaUZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *