◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Raport al IPI. Jurnaliștii de mediu față în față cu amenințările, eșecul statelor, corupția din sectorul public, presiunea economică

Jurnalismul critic de investigație pe probleme de mediu este esențial, dar, cu toate acestea, jurnaliștii care lucrează la aceste articole se confruntă cu amenințări multiple și complexe, arată un nou raport al Institutului Internațional de Presă (IPI). De la violență fizică la arestări, hărțuire legală, atacuri online, restricții asupra libertății de mișcare și provocări în accesarea informațiilor, jurnaliștii care acoperă poveștile despre climă și mediu sunt vizați de atacatori privați și de stat puternici, care sunt dispuși să facă tot posibilul pentru a-și proteja profitul și interesele legate de activități dăunătoare mediului.

Raportul „Climate and Environmental Journalism Under Fire: Threats to free and independent covering of climate and degradation” este cea mai nouă și mai extinsă privire de ansamblu asupra atacurilor asupra jurnaliştilor de mediu și climat și dezvăluie gradul alarmant în care aceste atacuri amenință libertatea presei și împiedică eforturile de a proteja mediul și clima.

Potrivit unui comunicat al IPI, raportul este rezultatul interviurilor cu aproape 40 de jurnaliști de mediu din 21 de țări din America, Europa, Africa și Asia. A fost cercetat și scris de expertul în libertatea presei Barbara Trionfi, împreună cu jurnalistul de investigație Léopold Salzenstein. „Acest raport identifică în mod clar riscurile îngrozitoare cu care se confruntă jurnaliștii de climă și mediu din cauza poveștilor pe care le urmăresc, dezvăluie modalitățile sistematice și absurde folosite pentru a-i reduce la tăcere și pentru a bloca expunerea crimelor împotriva mediului și a altor activități care alimentează criza climatic. Acesta este un apel la acțiune adresat tuturor celor cărora le pasă de jurnalismul independent, libertatea presei și criza globală a climatului și a mediului. Astăzi avem nevoie de jurnalism precis, independent și accesibil mai mult ca niciodată”, a spus directorul executiv al IPI, Frane Maroević.

Raportul identifică riscurile inerente pentru jurnaliștii de mediu, explorează provocările specifice cu care se confruntă liber-profesioniștii și jurnaliștii locali și examinează modul în care eșecul statelor, corupția din sectorul public și presiunea economică creează un climat ostil pentru jurnaliștii de mediu. Raportul examinează, de asemenea, strategiile de contracarare a acestor atacuri și presiuni exercitate asupra jurnaliștilor, inclusiv prin colaborare, măsuri de siguranță și structuri de sprijin juridic, inclusiv recomandări pentru state, instituții de știri și rețele de sprijin pentru jurnalism și donatori. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *