◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Glasul publicistului”, de Florenț Mocanu. Jurnalism de esență tare

Cărțile pe care le scriu jurnaliștii au un ritm aparte, o esență mai tare, reflectă vremurile, pe care parcă le opresc în loc, chiar și pentru un moment, au mesaj și acel melanj de entuziasm, ideal și picătură de amărăciune – nu pentru efortul colosal pe care îl depune oricine intră în această profesie, ci pentru eterna reîncepere a tuturor luptelor, ca și cum societatea n-ar învăța niciodată nimic din tot ceea ce pățește. Dar asta nu înseamnă că jurnalistul nu o ia de la capăt; suportul pe care pune informația ajunge un mod de viață și se uită prea des că această profesie a păcii, a progresului și a împuternicirii publicului cu informația este și una în care cei care o practică mai sunt și azi împușcați în plină stradă în unele locuri de pe Pământ…

De aceea cărțile pe care le scriu jurnaliștii nu sunt orice tip de cărți; de aceea volumul pe care l-a „închegat” veteranul în ale presei Florenț Mocanu, care nu a părăsit o clipă reduta ziarului pe care l-a fondat și îl conduce, „Gazeta Munteniei”, este un adevărat eveniment.

„Glasul publicistului” este în primul rând ceva ce este tot mai rar într-o lume care trăiește între amăgitoare oglinzi paralele: un glas al unui ziarist autentic. Martor implicat al timpului său, jurnalist până în esență, echidistant până în ADN, Florenț Mocanu spune simplu și direct că „așa cum nu poate fi împiedicată ivirea soarelui, tot așa nu poate fi interzisă difuzarea opiniilor şi ideilor noi. Acest volum – ca, de altfel, și «Gazeta Munteniei», publicația mea de suflet, la care nu voi renunța niciodată – nu reprezintă altceva decât viața de zi cu zi, pe care o trăim cu toții”.

În numele publicului care îi citește de peste două decenii Gazeta punctăm apariția celei de-a patra cărți a unui jurnalist care și-a făcut din jurnalism un scop și din a „fortifica” lumea cu informația avizată și corectă o misiune. Colecția de articole care alcătuiesc acest volum, scurte, penetrante, apăsate, sunt flash-uri ale societății care pășește prea grăbită înainte, dar care poate conta, iată, pe profesioniști ca Florenț Mocanu să imortalizeze ceea ce o interesează și să pună totul la păstrare, pentru când oamenii vor avea nevoie să nu uite. 

Vineri, 17 februarie 2023, la ora 13:00, publicistul și directorul ziarului regional „Gazeta Munteniei”, Florenţ Mocanu, membru premiat al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, îşi va lansa, la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte, volumul „Glasul Publicistului”. Tot cu acest prilej, ziarul regional „Gazeta Munteniei” sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare. Publicația apare din noiembrie 2013 și în versiunea online. „Presa scrisă rămâne cu cea mai mare credibilitate din media. În opinia mea, cuvântul tipărit va continua să fie important și în următoarele decenii”, scria Florenț Mocanu în 2018. După cinci ani, povestea continuă.

 Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *