◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Edgar Allan Poe, întrebări fără răspuns despre moartea sa

Edgar Allan Poe, născut în 1809, a fost scriitor, poet și critic. Povestirile lui erau pline de groază și de mister și au deschis orizonturile pentru romanele moderne cu detectivi. Operele sale sunt profund imaginative, adesea puțin cam ciudate și pline de mister. Același lucru se poate spune și despre viața sau moartea poetului.

Edgar Allan Poe, o viață tumultuoasă


Edgar Allan Poe s-a născut în Boston, SUA, la 19 ianuarie 1809. Ambii săi părinți erau actori și până să împlinească vârsta de 3 ani rămâne orfan. Este înfiat de familia negustorului John Allan și atunci primește numele cu care este cunoscut și în ziua de astăzi.

Poe încearcă să urmeze o carieră militară, dar este exclus din Academia Militară West Point din cauza săvârșirii unor acte deliberate de indisciplină. În această perioadă publică fără prea mult succes primele sale poezii. În 1833 înregistrează primul succes cu povestirea „Manuscris găsit într-o sticlă”.

Se stabilește în Baltimore, după ce se căsătorise în 1836 cu verișoara lui, Virginia Clemm și atunci este perioada în care se împrietenește iremediabil cu alcoolul.

Edgar Allan Poe

În ianuarie 1845 publică în revista New York Evening Mirror celebrul său poem „Corbul” (The Raven), care a provocat o adevărată senzație. Îmbolnăvirea și moartea soției sale Virginia în 1847 îi accentuează însă abuzul de băuturi alcoolice. Viața sa devine un haos total, din care Poe nu mai poate ieși. Alcoolul ajunge să-i controleze întreaga viață și inevitabilul se produce.

O moarte bizară


Pe 27 septembrie 1849, Poe a pornit din Richmond, Virginia, într-o călătorie spre Philadelphia. Mergea acolo pentru a edita o colecție de poezie pentru doamna St Leon Loud.

Câteva zile mai târziu, adică în ziua de 3 octombrie, este găsit pe străzile din Baltimore semi-conștient, de un oarecare Joseph Walker. Scriitorul se afla într-o stare deplorabilă în fața unei secții de votare și a reușit să-i spună bărbatului să-l contacteze pe Joseph Snodgrass, un prieten de-al acestuia.

În cele din urmă Snodgrass îl duce la cel mai apropiat spital, dar patru zile mai târziu moare. Poe nu s-a trezit în acest timp la realitate, motiv pentru care nu a reușit să spună nimănui cum a reușit să ajungă în Baltimore și de ce se afla în acea stare deplorabilă.

În noaptea dinaintea morții sale, Poe a strigat de mai multe ori numele de „Reynolds”, dar nimeni nu și-a dat seama la ceea ce se referea. Întrucât există atât de multe întrebări fără răspuns în jurul morții sale, există o serie de teorii despre cum sa întâmplat totul.

De ce a murit Edgar Allan Poe?


Una dintre aceste teorii spune că Poe a băut atât de mult încât nu a mai ajuns la Philadelphia, ci la Baltimore. Pe străzile orașului ar fi fost jefuit și agresat. În acest fel și-a pierdut conștiința și nu și-a mai revenit niciodată.

 

Se presupune că a fost victima unei practici neortodoxe, pentru că a fost găsit în fața unei secții de votare. În acea vreme, în SUA se fraudau alegerile cu ajutorul unor persoane nevoiașe, care în schimbul unor cantități impresionante de alcool erau cărate la diverse secții pentru a vota de mai multe ori. În clipa în care Poe nu a mai putut să bea, a fost abandonat în fața secției de votare.

Una dintre cele mai mari probleme din viața lui Poe a fost alcoolul. A încercat de nenumărate ori să câștige această luptă, dar se pare că, în cele din urmă, a fost răpus de acest viciu. Nu se cunosc alte detalii despre moartea sa, motiv pentru care, și în ziua de astăzi, există o sumedenie de întrebări.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *