◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Fostul secretar al premierului Mitsotakis a ridicat un baraj de procese SLAPP în fața jurnaliștilor greci

Sindicatul jurnaliştilor din Grecia atrage atenția asupra unui baraj de acţiuni în justiţie intentate împotriva presei şi jurnaliştilor de fostul secretar al prim-ministrului cu privire la scandalul interceptărilor telefonice. Grigoris Dimitriadis, nepotul și fostul secretar al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, a intentat procese strategice exorbitante împotriva participării publice – sau SLAPP – împotriva presei și jurnaliştilor, din cauza unor rapoarte despre scandalul de interceptări telefonice cunoscut sub numele de „Predator-gate”, în care se presupune că este implicat, susține sindicatul, potrivit balkaninsight.com.

Ziarele cotidiene ale Uniunii Jurnaliștilor din Atena, ESIEA, au susținut că Dimitriadis „a declanșat o serie de procese noi împotriva multor jurnaliști și mass-media, cu pretenții exorbitante, pentru a intimida jurnaliştii și a limita accesul la informaţie”.

Dimitriadis a trimis chemări în justiție către instituția de presă Efimerida ton Syntakton, EfSyn, grupul media Alter Ego și jurnalistului Dimitris Terzis și, pentru a doua oară, jurnaliştilor Thanasis Koukakis, Nikolas Leontopoulos, Thodoris Chondrogiannos și Christoforos Kasdaglis.

În 2022, Dimitriadis a demisionat în urma dezvăluirilor despre presupusa sa implicare cu Intellexa, o companie care vinde Predator, un program spion ilegal în Grecia.

El a negat faptele și a dat în judecată… presa implicată – inclusive pe jurnalistul Koukakis, al cărui telefon a fost infectat cu Predator. Demisia sa a fost urmată de cea a șefului Serviciului Național de Informații, EYP, Panagiotis Kontoleon. „Nu este o coincidență că Dimitriadis dă în judecată jurnaliștii și mass-media într-un moment în care sunt dezvăluite aspecte importante ale scandalului interceptărilor telefonice”, a spus Koukakis pentru BIRN.

Fostul secretar al premierului a cerut despăgubiri de 2,45 milioane de euro pentru prejudiciul moral pe care pretinde că l-a suferit.

Consiliul Uniunii Europene a anunțat pe 30 noiembrie că a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la o directivă menită să protejeze jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului de procedurile judiciare abuzive, precum SLAPP. (redacția UZPR)

Foto: Robert Owen-Wahl/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *