◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Deșeurile gospodăriilor, urmărite cu… microcipuri

Pentru a reduce deșeurile menajere, un număr tot mai mare de autorități locale din Europa au început să pună microcipuri pe coșurile de gunoi și să taxeze oamenii pentru cantitatea de gunoi pe care o aruncă.

În Franța, unele autorități locale consideră că reducerea deșeurilor menajere trebuie să înceapă cu creșterea gradului de conștientizare a oamenilor cu privire la cât de mult aruncă și prin a-i face să plătească în consecință. Pentru a realiza acest lucru, unele municipalități franceze au adoptat un sistem inteligent de contorizare a deșeurilor, cunoscut și sub numele de schemă pay-as-you-throw (PAYT), potrivit euractiv.com.

Lansat anul acesta de Grupul Suez, sistemul presupune adăugarea unui cip electronic la coșul de gunoi alocat fiecărei gospodării. Când cipul vine în contact cu colectorul de deșeuri, acesta le „spune” gospodăriilor greutatea exactă a gunoiului aruncat. Dacă aruncă mai mult decât minimul, vor plăti mai mult, iar dacă respectiva cantitate este mai mică, factura va fi redusă. „Avem contoare inteligente de apă, gaz și electricitate, așa că de ce să nu avem un contor inteligent de deșeuri?”, a declarat Antoine Bousseau, director general la Suez Recycling & Valorisation France. Acest contor inteligent de deșeuri este cuplat cu o aplicație pentru smartphone care oferă gospodăriilor informații despre volumul de deșeuri pe care le produc, pe categorii.

Aceste date vor fi, de asemenea, disponibile autorităților locale, permițându-le să monitorizeze și să anticipeze volumele de deșeuri produse. Datorită unui tablou de bord dedicat, autoritățile locale își pot adapta politicile publice de reducere și sortare a deșeurilor.

Potrivit unui studiu al Agenției Franceze pentru Tranziție Ecologică (Ademe), aproape jumătate dintre autoritățile locale care au introdus scheme de plată pe măsura aruncării au înregistrat o reducere cu  până la 50% a deșeurilor menajere reziduale.

În 2022, 6,4 milioane de oameni din Franța au fost acoperiți de scheme de plata pe măsură. Ținta este de a crește valoarea la 25 de milioane până în 2025, conform Legii guvernului francez privind tranziția energetică pentru creștere verde, adoptată în 2015.

Franța nu este singura care adoptă o schemă de colectare a deșeurilor bazată pe stimulente. În Uniunea Europeană, 20 de state membre au adoptat deja un sistem de plată pe măsură, potrivit Agenției Europene de Mediu. În Belgia, primele pubele inteligente au apărut în regiunea Valonia francofonă, în urmă cu aproape șapte ani. Astăzi, aproape jumătate din autoritățile locale le folosesc pentru a încuraja sortarea și pentru a reduce cantitatea de deșeuri.

Prima municipalitate care a introdus sistemul a fost Chastre, în 2016. Rezultatele sunt impresionante: cantitatea medie de deșeuri per persoană a scăzut de la 135 kg la 74 kg.

Potrivit lui Jean-Marie Thiry, consilier local în Chastre, sistemul permite municipalității să identifice gospodăriile care produc cele mai multe deșeuri și „să se apropie de sistemul poluatorul plătește”. Pentru cei care depășesc limita, la impozitul local de bază a fost adăugat un impozit excedent de până la 600 de euro, a declarat el pentru RTL Info.

Jack McQuibban, de la grupul de campanie ecologică Zero Waste Europe, spune că acest tip de politică este „cu adevărat eficient în reducerea deșeurilor menajere”.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, grupul de campanie pentru confidențialitate Big Brother Watch a avertizat că plasarea de microcipuri în coșurile de gunoi ale oamenilor va permite consiliilor locale să examineze deșeurile menajere și să vândă informațiile în scopuri comerciale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *