◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Cursa pentru depozitele cu hidrogen „de aur” devine mondială

La începutul acestui an, profesorul Jacques Pironon căuta metan în bazinul Lorenei, nord-estul Franței, când echipa sa a făcut o descoperire neașteptată. La aproximativ 3.000 de metri sub pământ s-a găsit un depozit foarte mare de hidrogen.

Nu cu mult timp în urmă, o astfel de descoperire ar fi fost de interes doar academic, dar acum,. Lucrurile s-au schimbat semnificativ, pentru că mulți cred că hidrogenul va fi un combustibil esențial în anii următori și cheia pentru a trece economia globală la zero net, deoarece hidrogenul nu produce CO2 atunci când este folosit pe post de combustibil sau în procese industriale.

Marele dezavantaj al hidrogenului este că, în prezent, majoritatea modalităților de producere nu sunt deloc ecologice. Potrivit Carbon Trust, mai puțin de 1% din producția globală actuală de hidrogen este fără emisii: hidrogenul gri este produs prin scindarea metanului în dioxid de carbon și hidrogen, cel albastru este produs în același mod, dar CO2 produs este captat și stocat, cel negru este produs prin arderea parțială a cărbunelui, iar cel verde este creat prin electroliza apei în oxigen și hidrogen. Dar acesta din urmă este relativ scump și puțin disponibil. În acest tablou general, hidrogenul alb – sau „de aur” – dij depozite naturale ar putea fi o sursă importantă. Procesul principal implică interacțiunea apei subterane cu minerale bogate în fier, cum ar fi olivina. Acest lucru face ca apa să fie împărțită în oxigen, care se leagă cu fierul, și hidrogen.

Deși se consideră că există zăcăminte mari în SUA, Australia și o serie de țări europene,

descoperirea din Franța reprezintă cel mai mare depozit natural găsit vreodată, potrivit bbc.com. Profesorul Pironon estimează că ar putea exista 250 milioane de tone de hidrogen, suficient pentru a satisface cererea globală actuală pentru mai bine de doi ani.

US Geological Survey (USGS), estimează mii sau poate miliarde de megatone în depozite din toată lumea – încă nedescoperite. Tehnicile de recoltare „ar trebui să fie similare cu gazele natural, iar tehnologia este deja în vigoare”, punctează geologul Geoffrey Ellis. La începutul acestui an, firma de investiții Breakthrough Energy Ventures a lui Bill Gates a investit 91 milioane de dolari în start-up-ul american Koloma, care încearcă să exploateze rezervele de hidrogen alb din SUA. Între timp, firma de prospectare Getech caută zăcăminte potențiale în Maroc, Mozambic, Africa de Sud și Togo.

(redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *