◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Conferință The New York Times. Rolul presei în furnizarea faptelor este mai important ca oricând

Potrivit unui sondaj Gallup, neîncrederea în mass-media a atins un nivel aproape record: doar 34% dintre americani au o „mare” încredere în presă. Pe de altă parte, datele relevă aspecte uimitoare – 70% dintre democrați au încredere în mass-media, în timp ce doar 27% dintre independenți și doar 14% dintre republicani afirmă același lucru.

Într-o discuție condusă de Marc Lacey, director general al The New York Times, un grup de lideri ai mass-media de știri s-au reunit la o conferință la New York, pentru a discuta nu numai starea afacerii lor, ci și relația în continuă evoluție cu mediul public divizat pe care îl servesc.

Printre participanți s-au numărat reprezentanții unei game largi de publicații de știri start-up, împreună cu producătorul executiv al „PBS NewsHour” și editorii de top ai unora dintre cele mai cunoscute posturi de știri, inclusiv The Atlantic, The New Yorker și Revista Time.

A existat un consens copleșitor: viitorul industriei de știri, a cărei supraviețuire au convenit că este esențială pentru democrație, se confruntă cu provocări profunde.

Citând dezintegrarea peisajului jurnalistic local al țării, David Remnick, editorul The New Yorker, a rezumat problema: „Peisajul presei pe care îl avem acum este insuficient”.

Danielle Weisberg, co-fondatoare theSkimm, un buletin informativ popular conceput în primul rând pentru femeile din întreaga țară, a explicat cum publicația ei a ajutat la înregistrarea a peste 1 milion de femei pentru a vota: „Acesta nu a fost doar o modalitate de a implica oamenii cu theSkimm, dar și să spunem că poziția noastră față de nonpartizanitate nu este că nu vrem să aveți o părere, ci că vrem să vă faceți o părere, și, cel mai important, să acționați în conformitate cu ea”.

În timp ce aproape toată lumea a fost de acord că jurnalismul joacă un rol cheie în democrația americană, au existat o serie de opinii cu privire la modul în care ar trebui să fie făcut. „Nu se poate realiza o investigație mare dacă nu acoperiți consiliul orașului în fiecare zi. Nu poți afla cine este primarul corupt dacă nu ești acolo în fiecare zi. Dispariția acestui tip de jurnalism local este ceea ce mă îngrijorează cel mai mult”, a spus Sara Just, de la „PBS NewsHour”.

Jeffrey Goldberg, a cărui publicație, The Atlantic, a creat un paywall cu puțin timp înainte de pandemie, a susținut un model finanțat de abonați: „Industria noastră a făcut o greșeală acum 20 de ani, oferind jurnalism de calitate gratuit – am instruit cititorii să se aștepte la ceva care a luat muncă, timp, energie și finanțare. Și trebuie să încetăm să facem asta”. Dar Lauren Williams, de la Capital B, o publicație fondată în 2022, nu a fost de acord: „Trebuie să existe cel puțin un segment de știri care să acopere informații esențiale și care să fie accesibile oamenilor. Mulți nicinu știu că există o problemă enormă pe segmentul știrilor locale”.

„Există destul loc pentru diferite modele”, a rezumat William Kristol, redactorul general al The Bulwark, o publicație creată în timpul Administrației Trump.

În ciuda diferențelor de opinii cu privire la formele, funcțiile și modelele de afaceri ale industriei de știri, un consens a fost clar: într-o societate fracturată, inegală, într-un moment în care instituțiile de știri locale esențiale continuă să dispară într-un ritm rapid, rolul presei în furnizarea faptelor este mai important ca oricând. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *