◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Știri false despre rescrierea Bibliei

Internetul este supraîncărcat cu informații de tipul „fake news”, de „știri false”, din cauza cărora oamenii ajung să le confunde, să nu mai știe care este știrea adevărată și care este știrea falsă.

O asemenea ştire falsă, care a făcut și care face vâlvă pe zeci de site-uri, inclusiv ortodoxe, este și cea potrivit căreia „Papa Francisc vrea să anuleze Biblia”. 

Mulți au luat de bună această dezinformare grosolană și au trecut la atacuri mediatice, tot de tip „fake news” (știri false),  asupra Suveranului Pontif.

Chiar dacă Biblia, în special Vechiul Testament, conține multe versete cu afirmații care, cu certitudine, nu mai sunt credibile în ziua de azi, niciodată nu s-a pus problema, de elitele religioase, de rescriere a Bibliei, ceea ce practic este de neconceput, fiind practic imposibil acest lucru.

Pe de altă parte, devine tot mai greu ca, într-o lume cu totul nouă, a descoperirilor științifice cu adevărat extraordinare, a informației, a inteligenței artificiale, să se mai vorbească oamenilor după o carte care a fost scrisă pe baza unor povestiri de mii de ani.

Multe din versetele Bibliei, care au la bază povestiri de mii de ani, nu mai sunt credibile în ziua de azi, iar dacă biserica le tot spune, aceasta nu numai că își pierde tot mai mulți credincioși, dar chiar ajunge în dizgrație.

Ca urmare, pentru a nu-și pierde credibilitatea tot mai mult și într-un ritm rapid, biserica ar trebui (1) să renunțe la acele versete care, cu certitudine, nu mai sunt conforme cu certele adevăruri științifice și (2) să-și adapteze mesajul cu ceea ce este credibil și merge la sufletul oamenilor.

Dintre numeroasele versete din Biblie care nu mai sunt conforme cu certele adevăruri științifice și care nu mai sunt credibile în ziua de azi, voi prezenta numai câteva dintre numeroasele altele de acest fel:

1. În Biblie, Vechiul Testament, Cartea lui Iosua, capitolul 10, versetele 12 și 13 se spune:

„12 Atunci Iosua a vorbit Domnului, în ziua când a dat Domnul pe amoriți în mâinile copiilor lui Israel, și a zis în fața lui Israel: «Oprește-te, soare, asupra Gabaonului, și tu, lună, asupra văii Aialonului!»”. „13 Și soarele s-a oprit, și luna și-a întrerupt mersul, până ce poporul și-a răzbunat pe vrăjmașii lui. Lucrul acesta nu este scris oare în Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit în mijlocul cerului și nu s-a grăbit să apună, aproape o zi întreagă.”

Astăzi este dovedit științific:

(1) că nu Soarele se rotește în jurul Pământului, ci Pământul se învârteşte în jurul Soarelui

(2) că Pământul nu-și poate întrerupe învârtirea (de a face mișcarea de rotație) nici în jurul axei sale, în 24 de ore, marcând ziua, și nici în jurul Soarelui, în 365 zile (și 6 ore) definind anul calendaristic

(3) că Soarele orbitează (se mișcă pe o traiectorie) centrul Căii Lactee și se deplasează în prezent în direcția constelației Lebăda

(4) că nici Soarele și nici Pământul nu pot încălca nici câtuși de puțin „Legile Universului”, precum de a-și încetini mișcarea de rotație, de a se opri pe loc (din mișcarea lor de rotație) etc.

În condițiile în care știința a dovedit că în Universul observabil (atât cât a putut fi observat până în prezent, acesta fiind mereu în descoperire) sunt câteva mii de galaxii, fiecare galaxie având câteva sute de miliarde de stele (ca soarele nostru), toate aflate într-o armonie perfectă, nici o stea ca soarele nostru și cu atât mai mult nici o planetă, ca Pământul nostru, nu-și poate face de cap prin a încălca (fie câtuși de puțin) „Legile Universului”, precum de a-și încetini mișcarea de rotație, de a se opri pe loc (din mișcarea lor de rotație) etc.

De toate adevăruri științifice certe biserica ar trebui să țină cont și să elimine din mesajul său acele versete din Biblie care sunt în contradicție cu acestea.

Grigorie Lăcrița / UZPR

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “Știri false despre rescrierea Bibliei

  1. În primul rând Biserica nu spune adevărul din Biblie. Nu confundați Biblia cu doctrinele bisericii!
    Apoi referitor la “basmele “din Biblie,profețiile împlinite susținute de istorie și arheologie demonstrează că este cuvântul lui Dumnezeu!
    Cu referire la “soarele s-a oprit în loc”,căutați pe net surse demne de încredere și inclusiv afirmația NASA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *