◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ziariştii au dreptul să-şi protejeze sursele!

Consiliul Director al UZPR, în numele membrilor comunităţii ziariştilor profesionişti din România, condamnă încercarea oricărei entităţi – juridice sau fizice – de a îngrădi, în orice fel, prin orice fel de mijloace, apelând la orice fel de argumente, libertatea presei, libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, drepturi prevăzute în Constituţia României, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Carta Universală a Drepturilor Omului şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
Condamnăm recenta încercare a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal de intimidare a jurnaliştilor de la Rise Project, în cazul cunoscut drept Valiza –Teldrum, în numele respectării Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR), omiţându-se realitatea articolului 85 din GDPR, care stabileşte în sarcina statelor membre obligaţia de a asigura prin intermediul dreptului intern un echilibru între dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, pe de o parte, şi libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie, pe de altă parte.
Este inadmisibil ca o autoritate publică să ameninţe cu amenzi sau procese jurnalişti sau organizaţii de presă în cazul refuzului acestora de a furniza informaţii cu privire la sursele lor.
Reamintim că şi în Codul deontologic al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, la articolul 4, se stipulează: „Persoanele care lucrează în presă trebuie să păstreze secretul profesional. Există regulamente internaţionale care garantează confidenţialitatea surselor de informaţii.”
Problema protecţiei surselor jurnalistice a făcut obiectul şi a numeroase cauze în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. CEDO a subliniat că sursele jurnalistice se bucură de o protecţie particulară, în temeiul art. 10 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Încălcarea libertăţii presei este incompatibilă cu o societate democratică, în care publicul are dreptul la informare cu privire la situaţii de interes public. Dreptul jurnaliştilor de a-şi proteja sursele este fundamental pentru libertatea presei.
Cerem tuturor autorităţilor publice să se abţină de la orice ingerinţă în exercitarea profesiei de ziarist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *