◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.10.2024

„Maria Antoaneta”,
de Stefan Zweig

Maestrul romanului psihologic, autor a nenumărate biografii captivante și a unui volum de memorialistică („Lumea de ieri”), Stefan Zweig a fost unul dintre cei mai importanți scriitori austrieci ai secolului trecut, opera sa fiind tradusă în peste treizeci de limbi.

Biografia de față a fost considerată una din cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună a autorului austriac.

Foarte bine documentată, cu un stil simplu și limpede, ușor de urmărit, cartea descrie povestea vieții prințesei habsburgice Maria Antoaneta, fiica puternicei împărătese a Imperiului Habsburgic Maria Teresia, care a fost sortită de mama sa căsătoriei cu Ludovic al XVI-lea, urmaș al dinastiei Burbonilor a Franței, pentru a consolida influența și supremația celor două case domnitoare în Europa.

Celor doi regi ai Franței, regina rococoului, arbitră a eleganței, a modei dar și a cheltuielilor extravagante care au ruinat finanțele Franței, și regele posomorât și nehotărât, total nepotrivit pentru înalta demnitate moștenită, mare amator de vânătoare, mare gurmand și pasionat de atelierul său de lăcătușerie, le sunt urmărite destinele tragice fidel și elocvent. Putem înțelege astfel toată complexitatea trăirilor și emoțiilor lor, dar și contextul epocii tulburi și agitate a Revoluției Franceze, eveniment capital din istoria tumultuoasă a Europei și a lumii.

Scriitorul redă succint dar edificator istoria acelor vremuri. Cititorii, datorită stilului alert și încărcat de dramatism, foarte fluent și cu adevărat seducător, sunt înlănțuiți de subiectul interesant, și mai ales de viața personajului principal.

Fata mândră, ignorantă și superficială, putred de bogată și atotstăpânitoare, se ridică la demnitatea statutului său de regină doar când este prea târziu și timpul nu mai are răbdare cu ea.

O lectură fermecătoare, care pe autorul acestor rânduri l-a fascinat și pe care o recomand tuturor acelora care iubesc istoria și literatura de valoare deopotrivă.

 

Mihai Tudor / UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *