◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Expresii, reflexii și atitudini în creația artistei Antonina Sofia Sociu

Încă de la primele sale apariții, artista Antonina Sofia Sociu reprezintă o revelație pentru iubitorii de frumos.

Această plasticiană și-a manifestat pasiunea pentru muzică, dar mai ales pentru pictură încă din copilărie, când a simțit că structura sa artistică reprezintă ceva ce nu poate fi oprit .

A studiat pianul în cadrul Liceului de Artă din Tulcea, dar gândul său observa si simțea forme , culori si atitudini care îi conturau personalitatea, dându-i posibilitatea regăsirii unui limbaj artistic care să o definească. „Ca artist intuitiv, esența mea constă în expresia libera a creației, pictura fiind limbajul prin care îmi pot exprima emoțiile, gândurile și experientele interioare, proces al reconstrucției interioare și eliberare de conveniențele sociale”, mărturisește cu sinceritate și naturalețe artista.

Plasticiana  care meditează profund asupra propriilor idei si concepte, argumentându-și elocvent viziunea despre subiectele alese  îmbină în mod armonios raționalul cu esența unor evenimente marcante din viața sa.

Si pornind de aici, mărturisește prin creațiile sale emoțiile acelor intense trăiri variind între bucuria regăsirii frumosului din jurul nostru și dramatismul unor clipe extrem de dureroase ce i-au marcat existența.

Creația sa „Suflet neîmblânzit”, tehnică mixtă pe pânză sintetizează crezul său artistic, reprezentând o trăsătură principală a creației sale.

Așa cum declara artista în dialogul-interviu purtat înainte de pregătirea expoziției sale de la Paris lucrarea „Suflet neîmblânzit” „evocă un spirit sălbatic, cu o natură independentă și care rezista conformismului și rămâne fidel sieși”.

Creația plasticienei este realizată în stilul abstract, utilizând elemente repetitive ce crează veritabile ritmuri  expresive, contraste  si accentuări voite prin realizarea unei diversități de texturi care în ansamblu prezintă o unitate ideatică și de exprimare a unor emoții puternice.

Conceptul de la care pornește artista este acela de a readuce în memorie, printr-o simbolistică cromatică dar și de linii ce construiesc forme abstractizate,  stări reliefând  momente esențiale din viața sa, dar și de a enunța plastic reflexii filozofice asupra fragilității  existenței  și ideii de a da semnificație fiecarei clipe trăite (așa cum putem observa în lucrarea “Efemerul floral”, acrilic pe pânză).

De remarcat este și faptul că la această artistă structurile create și trecute prin filtrul analizei dialoghează între ele creând acea unitate conceptuală care domină în operele sale.

Decupajele realizate în câmpul imaginii lansează o provocare, prin expresii și contraste echilibrate redând ritmicitate acesteia.

Creația „Revelații cosmice” (tehnică mixtă pe pânză) constituie o lucrare care se evidențiază  maniera în care artista își proiectează tema aleasă, având ca trăsături principale   reflexivitatea și cunoașterea. „Lucrarea ne invită la contemplarea posibilităților de interconectare cu universul, pe parcursul călătoriei personale de descoperire și revelație”, afirmă artista Antonina Sofia Sociu.

Sugestivă prin prin forța de expresie a mesajului transmis este și lucrarea „Renăscut în abis” (acrilic pe pânză), reprezentând o expresie a capacității umane de a se ridica si regăsi în mijlocul adversităților și schimbărilor profunde, fiind o invitație la explorare, contemplare și redescoperire a propriului potențial.

„Calea spre acceptare” (tehnică mixtă pe pânză),este o altă realizare plastică ce dezvăluie  un concept care relevă frumusețea si acceptarea imperfecțiunilor,  calea spre acceptarea de sine pornește de la acceptarea că și imperfectiunile prin felul lor unic de a exista pot fi  considerate  perfecte.

În lucrarea „Eliberare” (acrilic pe pânză), artista a căutat să evidențieze modul în care trăirea autentică poate crea o transformare interioară care contribuie la eliberarea emoțiilor si sentimentelor provenite de multe ori din experiențele ascunse.

Relevante sunt în acest sens cuvintele artistei despre aceasta creație abstractă: „Lucrarea  oferă privitorului capacitatea de a se conecta în propria călătorie și devenire de sine”.

Sugestiile imaginii, ce par coborâte din vis sau subconștient sunt potențate prin jocurile de nuanțe, imaginea plastică e deconstruită și reconstruită prin suprapuneri și transgresii de planuri, originalitatea cu care combină aceste tehnici și procedee creând surprize vizuale unice.

Modul în care artista reușește să conjuge mesajul conceptual cu emoția unor trăiri interioare de o intensitate maximă, pluralitatea interpretărilor la care trimit imaginile create, dar și jocul subtil si rafinat al expresiei liniilor conferă forță și valoare operelor sale.

Reflectând dorința artistei de căutare a sinelui, de regăsire si de evoluție spirituală, creațiile plasticienei Antonina Sofia Sociu conturează portretul unei artiste talentate și inspirate, dublată de o structură rațională care îi susține demersul conceptual. 

 

Speranța Ștefănescu

 critic de artă

4 comentarii pentru “Expresii, reflexii și atitudini în creația artistei Antonina Sofia Sociu

  1. Gifted artist and it is just the beginning…well done Antonina-Sofia Suciu….you rock!

  2. Suntem foarte mandri de tine ! Ai fost inzestrata cu atat de multe talente, continua sa iti urmezi calea, iar Dumnezeu / Universul iti va bucura existenta!
    Te iubim !
    Ai tai !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *