◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnaliștii independenți din Belarus, hărțuiți cu procese și condamnări

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) face un apel public la autorităţile din Belarus „să înceteze imediat hărţuirea şi urmărirea penală a membrilor presei şi să elibereze toţi jurnaliştii închişi pentru munca lor”.
În ultima perioadă, cel puțin patru membri ai presei sunt programați să se prezinte în instanță din cauza muncii lor, iar un altul a fost recent acuzat, dar nu a fost stabilită o dată de judecată. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amenzi mari și pedepse cu închisoarea, potrivit rapoartelor Asociației Jurnaliştilor din Belarus (BAJ). „Această nouă rundă de procese arată cum autoritățile din Belarus recurg în mod constant la pretexte ridicole pentru a reduce la tăcere raportările independente din țară. Autoritățile ar trebui să elibereze imediat toți jurnaliștii închiși, să renunțe la acuzațiile împotriva lor și să se asigure că membrii presei pot lucra liber și fără teama de represalii”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală.
Printre jurnaliștii care se confruntă cu procese se află Yury Hantsarevich, corespondent al site-ului de știri independent Intex-Press, care se confruntă cu acuzații de „facilitare a activităților extremiste”, Aleh Hruzdzilovich, jurnalist independent și fost corespondent pentru postul de radio Svaboda al radiodifuzorului RFE/RL, finanțat de Congresul SUA, care are trei procese civile pentru presupusa „blocare a traficului” la protestele pe care le-a acoperit în 2020, potrivit Radio Svaboda, Katsiaryna Andreyeva, corespondent la postul independent de televiziune Belsat TV, din Polonia, care este acuzată de trădare, potrivit unei postări pe Facebook a soțului ei, Ihar Ilyash și riscă până la 15 ani de închisoare, Iryna Slaunikava, de asemenea corespondent Belsat TV, acuzată de „organizare sau participare la încălcări grave ale ordinii publice” și „crearea unui grup extremist”, reținută din octombrie 2021, relatează cpj.org.
CPJ monitorizează, de asemenea, cazul lui Ksenia Lutskina, fost corespondent al postului de stat Belteleradio (BT), care a fost reținută din decembrie 2020 și a fost acuzată de „conspirație pentru a prelua puterea de stat”. În același timp, procesele a încă trei jurnalişti de la agenţia independentă de ştiri BelaPAN au fost suspendate pentru „cel puţin două luni”, potrivit BAJ.
Belarus a fost al cincilea cel mai rău stat-temnicer al jurnaliştilor din lume, cu cel puţin 19 profesioniști media în spatele gratiilor la 1 decembrie 2021, data când CPJ a efectuat cel mai recent recensământ al închisorilor. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *