◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Umbra Dragonului
peste Europa (I)

La cinci ani de la ultima sa călătorie în Europa, luna trecută, liderul chinez Xi Jinping a revenit pe continentul nostru vizitând Franța, Serbia și Ungaria. În aprilie, îl primise la Beijing – pentru a doua oară într-un an și jumătate – pe cancelarul german Olaf Scholz. Dacă, printr-un exercițiu geopolitic virtual, excludem Serbia pentru că nu face parte din vreun cadru organizațional continental, este vorba de state care, de-a lungul vremii și dincolo de aparențe –  mai ales în ultimul deceniu – s-au situat pe poziții cu incidență asupra stabilității relației transatlantice și chiar a unității europene.

 

Obiectivele europene ale Beijingului

În primul rând, este vorba de relansarea proiecției geopolitice a Marelui Dragon asupra Europei în noile condiții apărute după pandemie și în contextul crizelor determinate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

În al doilea rând, după consolidarea relației cu Germania, este rândul Franței – cu Macron ar fi a doua întâlnire într-un an – element cheie al matricei care adună la un loc coordonatele viitorului joc al Chinei în Europa. Italia a fost exclusă din periplul european al lui Xi Jinping pentru că guvernul Meloni – Beijingul susține că la indicație directă americană – nu a mai reînnoit acordul bilateral de asociere la Drumul Mătăsii (Belt & Road Initiative-BRi), semnat cu mare pompă de guvernul Conte în 2019.  Cu multă precauție, Berlinul și Parisul au evitat un astfel de acord.

Pentru conducerea chineză este important ca aceste două state să nu fie componente centrale ale strategiei Washingtonului de blocare a progresului tehnologic al Chinei  și de redefinire a sistemului schimburilor comerciale între Occident și Beijing, în favoarea primului.

În al treilea rând, este vorba de consolidarea ,,coloanei europene’’ a Drumului Mătăsii formată din ,,tandemul Serbia-Ungaria’’, un adevărat ,,cap de pod’’ al prezenței chineze pe continent, căreia i se adaugă o nouă valență, de neînchipuit atunci când chinezii au elaborat strategia de extindere a influenței lor în centrul continentului nostru. Vorbim aici de reconstrucția Ucrainei. Magistrala Belgrad-Budapesta ar putea reprezenta vectorul material al participării Beijingului la imensul proces de reconstrucție a țării vecine. Asupra acestor aspecte voi reveni mai jos.

 

Despre competiții și competitori… prieteni

În cadrul unei competiții, dacă reușești să câștigi prietenia aliaților rivalului tău ai putea să le slăbești tovărășia  și să ieși învingător. Mai ales dacă unii dintre ei îți fac cu ochiul. Napoleon s-a războit cu toți prietenii Angliei de pe continent și până la urmă a pierdut, după ce a fost învins de cel mai puternic: Rusia. Strategia lui Xi are ceva din modelul napoleonian dar aplicat în sens invers. El caută prietenia, nu se războiește.  Cel puțin în Europa, este ,,soft’’. Prieteniile se construiesc și se mențin. În Asia de sud-est nu este așa. Acolo procedează ,,asiatic’’. Adică, agresiv.

Competitorul de care vorbeam mai sus nu are nevoie de prezentare. Toată lumea știe că cei mai buni prieteni ai Americii sunt în Europa. Știe și Xi Jinping, însă mai știe ceva: războiul din Ucraina a determinat o creștere a unității transatlantice și a coeziunii europene dar a evidențiat contrapozițiția Germaniei și în subsidiar a Franței, în contextul relațiilor Occidentului cu China.

 

George Miloșan

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *