◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Banca Mondială: o creștere economică solidă este o creștere verde

Misiunea Grupului Băncii Mondiale (GBM) este de a pune capăt sărăciei pe o planetă viabilă, planeta noastră, Pământul. În timp ce mai mult de jumătate din PIB-ul mondial (adică 44.000 de miliarde de dolari în resurse economice) depinde de Natură, este fundamental să înțelegem impactul economic al biodiversității pentru a îndeplini creșterea verde.

Natura este peste tot, nu doar în parcurile naționale. Viziunea Băncii Mondiale pentru biodiversitate este structurată în jurul a patru idei forte (vezi site-ul https://www.banquemondiale.org/fr/news/feature/2024/05/22/to-grow-strong-grow-green, postat pe 22 mai 2024):

 

1. Integrați Natura oriunde vă aflați

Programul 30×30 din cadrul Global Biodiversity Framework își propune să protejeze 30% din zonele terestre și maritime până în 2030. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm restul de 70%, unde Natura și activitatea umană sunt strâns legate între ele.

Această problemă este evidentă în zonele umede urbane, cum ar fi în Kigali (Rwanda): aici, municipalitatea a restaurat terenuri degradate anterior pentru a le transforma într-un eco-parc, ce contribuie la promovarea naturii în oraș, generând în același timp beneficii economice legate de creșterea prețurilor terenurilor și de dezvoltarea agrementului și turismului.

 

2. Extindeți parteneriatele în jurul biodiversității

Prin implicarea ministerelor de finanțe, a băncilor centrale, sectorului privat, societății civile și populației locale în activitatea GBM, împreună cu ministerele mediului construim parteneriate incluzive. Această abordare aduce resursele GBM mai aproape de micro și întreprinderile mici, care joacă un rol cheie în crearea de locuri de muncă.

 

3. Mobilizați fonduri pentru Natură

Aceste operațiuni combină donațiile internaționale și bugetele naționale și, astfel, dedicați mai multe resurse finanțării proiectelor de anvergură, de care beneficiază Natura, locurile de muncă și PIB-ul.

Pentru a obține rezultate tangibile cu cele 14 miliarde de dolari investite în prezent în mediu, resurse naturale și oceane, trebuie să înlăturăm și barierele care împiedică accesul la aceste resurse, astfel încât finanțarea să ajungă acolo unde este cea mai necesară.

 

4. Produceți date și analize esențiale

Contabilitatea capitalului natural, adică integrarea Naturii în bilanţurile publice, este esenţială pentru o mai bună luare a deciziilor la cel mai înalt nivel. Agenda Globală pentru Dezvoltare Durabilă asigură transferul de cunoștințe către ministere și agenții de statistică pentru a ajuta țările să încorporeze valoarea capitalului lor natural în politicile și procesele lor de planificare și, astfel, să se asigure că aceasta este parte integrantă a dialogului privind dezvoltarea.

Investitorii au nevoie de instrumente pentru luarea deciziilor bine informate. Portalul de date al GBM privind performanța țărilor în domeniul mediului, social și guvernanță oferă investitorilor indicatori și instrumente de analiză și promovează o abordare holistică de mare impact a investițiilor.

 

Valoarea naturii trebuie să fie o parte integrantă a dialogului de dezvoltare

În colaborare cu programul GBM, PROBLUE, este în desfășurare o operațiune de restaurare a Naturii în laguna Muni din Ghana, un sit amenințat de eroziunea de coastă, tăierea mangrovelor și poluare. Situată la doar 60 de kilometri de capitala Accra, la marginea unui oraș de coastă în creștere, laguna găzduiește aproape 20 de specii de păsări migratoare. Este, de asemenea, un loc de cuibărit pentru trei specii de țestoase marine vulnerabile sau pe cale de dispariție. Laguna și apele de coastă adiacente oferă mijloace de trai pentru pescarii din apropiere. Sursă de beneficii pentru populația locală și pentru fauna și flora sălbatică, biodiversitatea acestui sit și vitalitatea acestuia contribuie, de asemenea, la realizarea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Măsurând valoarea ariilor protejate pentru turism și ocuparea forței de muncă, înțelegem mai bine importanța conservării Naturii. În Zambia, de exemplu, unde 40% din pământ este protejat, călătoriile și turismul asigură 7,2% din locurile de muncă și 7% din veniturile populației. Două parcuri naționale oferă 35.000 de locuri de muncă. Deși este important să evidențiem aceste succese, situația este complexă: în Zambia, creșterea populațiilor de animale sălbatice a fost însoțită de o agravare a conflictelor dintre oameni și animale. Daunele provocate de elefanți au dus la pierderi de producție agricolă de 3 milioane de dolari pentru micii fermieri care locuiesc în apropierea parcurilor naturale. Un fenomen similar este observat în jurul Parcului Național Chitwan din Nepal, unde fermierii se așteaptă să-și vadă plantațiile călcate în picioare tot de elefenați în urma eforturilor de a proteja fauna sălbatică.

Confruntat cu astfel de probleme, World Wildlife Program lucrează cu guvernele și liderii comunităților pentru a dezvolta strategii și a implementa tehnologii care promovează coexistența prosperă între oameni și fauna sălbatică. În ceea ce privește politicile, GBM își propune să contribuie la transformarea biodiversității într-o problemă principală în procesul decizional. Acest lucru merge în paralel cu creșterea finanțării în acest domeniu, atât de la bugetele naționale, cât și din partea sectorului privat și a instituțiilor financiare internaționale. În prezent, mai puțin de 1% din bugetele naționale este dedicat resurselor naturale regenerabile. Această finanțare este insuficientă și nu ne putem aștepta să crească rapid. GBM oferă analize pentru a ajuta sectorul privat să recunoască riscurile de afaceri legate de degradarea mediului și să investească mai mult în proiecte care respectă biodiversitatea.

 

Biodiversitatea este vitală

Conștientizarea valorii economice a biodiversității este nu numai necesară, ci și vitală. A lua notă de legăturile complexe dintre Natură și sărăcie înseamnă să investim strategic pentru a ne maximiza impactul. Și aceasta înseamnă depășirea granițelor tradiționale, construirea de parteneriate folosind o abordare care cuprinde întreaga societate, mobilizarea de finanțare pentru proiecte la scară largă de care beneficiază atât Natura, cât și economia și care se bazează pe date și analize pentru a integra capitalul natural în procesul decizional la diferitele niveluri.

Punând biodiversitatea în centrul deciziilor, putem modela un viitor în care Natura să ajute mai mult economia, în care sărăcia este redusă și în care prosperitatea să fie în beneficiul tuturor.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *