◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.05.2024

Zeci de jurnaliști georgieni care relatează despre contestatul proiect de lege
„al agentului străin”
au fost amenințați

În contextul opoziției masive a opiniei publice din Georgia la proiectul de lege care ar urma să clasifice ca „agenți străini” ONG-urile care primesc finanțare de peste hotare, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cere autorităților georgiene să investigheze în detaliu hărțuirea și amenințările la adresa jurnaliştilor care acoperă subiectul.

Începând cu 7 mai, peste 30 de jurnalişti care au acoperit tema proiectului de lege „privind transparenţa influenţei străine” şi protestele publice față de acesta au fost vizaţi cu apeluri telefonice anonime, abuzive şi ameninţătoare, au declarat pentru CPJ jurnalişti de la 10 instituţii de ştiri independente diferite. Pe 9 mai, Nino Zuriashvili, șeful Studio Monitor, care realizează documentare de investigație, și Gela Mtivlishvili, redactor-șef al site-ului independent Mountain News, au declarat pentru CPJ că persoane necunoscute au acoperit intrările în birourile lor cu afișe și graffiti care îi denunțau. ca „agenți străini”. Tamta Muradashvili, directorul radiodifuzorului independent Mtavari Arkhi, a declarat pentru CPJ că peste 10 dintre colegii ei au primit apeluri amenințătoare: „Este foarte clar că această campanie este coordonată de agențiile guvernamentale”. Pe 8 mai, Natia Kuprashvili, fondatoarea radiodifuzorului independent TOK TV, a declarat pe Facebook că un apelant neidentificat i-a spus adresa și a spus că o așteaptă la apartamentul ei, potrivit cpj.org. „Amenințările și intimidarea din ce în ce mai mari împotriva jurnaliştilor din Georgia sunt profund îngrijorătoare şi demonstrează că proiectul de lege nu numai că restricționează și stigmatizează pe nedrept jurnaliştii, dar îi face și mai nesiguri. Cu ochii lumii în Georgia în privința acestui proiect de lege și speranțele țării de a adera la Uniunea Europeană, autoritățile ar trebui să știe că reputația lor este în pericol dacă nu desfășoară o anchetă rapidă și convingătoare asupra actelor de intimidare împotriva jurnaliștilor și să asigure siguranța lucrătorilor din media”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *