◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.05.2024

Libertatea și pluralismul presei în multe țări ale UE, „periculos de aproape de punctul de rupere”

Raportul 2024 privind libertatea presei, elaborat de de Uniunea Libertăților Civile pentru Europa, cu sediul la Berlin, relevă faptul că libertatea și pluralismul presei în multe țări UE sunt „periculos de aproape de punctul de rupere” și, în unele cazuri, trebuie refăcute aproape pe deplin. Pe baza datelor și a contribuțiilor a 37 de organizații membre și partenere din 19 țări, raportul acoperă trei domenii principale: libertatea și pluralismul presei, siguranța și protecția jurnaliștilor și libertatea de exprimare și de informare.

 

Toate mijloacele de intimidare a jurnaliștilor, puse în practică

Potrivit documentului citat de BalkanInsight, tendințele observate în raportul de anul trecut – concentrarea puternică a proprietății mass-media, reguli insuficiente de transparență a proprietății, amenințări la adresa independenței și finanțelor mass-media din serviciul public, cazuri larg răspândite de amenințări, intimidare și violență împotriva jurnaliștilor și restricții privind libertatea de exprimare și acces la informare – au continuat în 2023.

Având în vedere tiparul conform căruia acolo unde statul de drept se erodează, la fel este și libertatea presei, nu este surprinzător faptul că statele membre din Europa Centrală și de Est sunt prezente în raport. Concentrarea proprietății mass-media este mare în Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia. În Grecia, Ungaria și România, cheltuielile politice pentru publicitatea media sunt mari și sunt direcționate în mod disproporționat către mass-media prietenoasă cu guvernele. Radiodifuzorii publici rămân sub control guvernamental în Ungaria, se așteaptă să ajungă în curând sub control guvernamental în Slovacia și se află într-o stare de incertitudine în Polonia.

 

Declinul presei continuă…

Jurnaliştii din Croaţia, Grecia şi Italia s-au confruntat cu atacuri fizice în 2023, pe lângă ameninţări şi intimidare. În Ungaria și Slovacia, abuzurile și amenințările împotriva jurnaliștilor au venit de la politicieni aleși, în timp ce în Bulgaria, polițiștii înșiși au atacat jurnaliști. Și utilizarea programelor-spion Pegasus și Predator a continuat să fie o problemă în UE, în special în Grecia, Polonia și Ungaria, unde jurnaliştii au fost ținta unor astfel de supravegheri.

Raportul se alătură unei lungi liste de astfel de documente din ultimii ani, care au ridicat îngrijorări cu privire la starea în declin a presei în blocul comunitar, în special în țările în care partidele populiste, atât de stânga, cât și de dreapta, au intrat în Parlament și chiar în guvern. Această situație a adus o reacție din partea UE, care în ultimul an a introdus noi acte legislative menite să protejeze mai bine jurnaliştii. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *