◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.05.2024

2025, „An Sfânt”
pentru Biserica Catolică

Papa Francisc a anunţat oficial datele Jubileului ordinar din 2025, un „An Sfânt”, în timpul căruia circa 32 de milioane de pelerini din întreaga lume sunt aşteptaţi la Roma,.

Într-o „bulă” (document papal oficial) făcută publică, Papa a anunţat că Jubileul va începe la 24 decembrie, cu deschiderea Porţii Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru, şi se va încheia la 6 ianuarie 2026.

Potrivit organizatorilor citați de AGERPRES, 32 de milioane de pelerini sunt aşteptaţi la Roma pe tot parcursul anului, pentru a participa la numeroasele evenimente, printre care slujbe, conferinţe, concerte şi expoziţii.

Un asemenea nivel de participare ridică problema securităţii şi a gestionării fluxurilor într-un oraş vizitat deja de milioane de turişti şi al cărui sistem de transport public este criticat în mod regulat.

În vederea pregătirii evenimentului, în capitala italiană sunt în curs de desfăşurare lucrări importante în apropierea Vaticanului, menite în special să îmbunătăţească fluxul în trafic.

În „bula” prezentată la bazilica Sfântul Petru, în cadrul unei ceremonii ocazionate de Ziua Înălţării, papa Francisc a stabilit cursul acestui Jubileu, având ca temă „speranţa”.

Suveranul pontif a profitat de această ocazie pentru a face apel la „naţiunile cele mai bogate să anuleze datoriile ţărilor care nu le vor putea plăti niciodată”.

„Spes non confundit” (Speranţa nu dezamăgeşte) este titlul bulei de indicţiune a Jubileului ordinar înmânată de Papa bisericilor de pe cele cinci continente, în timpul rugăciunii Vesperelor de la solemnitatea Înălţării Domnului, potrivit Vatican News. Momente importante pentru Biserica Catolică, considerate drept o perioadă destinată convertirii şi penitenţei credincioşilor, jubileele „ordinare” au loc la fiecare 25 de ani. La cel mai recent, prezidat de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000, 24,5 milioane de pelerini au fost prezenţi la Vatican.

Există, de asemenea, jubilee „extraordinare”, convocate pentru un motiv special. Cel mai recent a avut loc în 2016, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a încheierii Conciliului Vatican II, care a pledat pentru o Biserică mai deschisă şi mai milostivă.
Papa Bonifaciu al VIII-lea a fost cel care a instituit această tradiţie la Roma, în 1300. El a planificat un jubileu pentru fiecare secol. Începând din 1475, cu scopul de a permite fiecărei generaţii să trăiască cel puţin un „an sfânt”, a fost adoptată organizarea jubileului la fiecare 25 de ani.

Foto: Wikipedia

Un comentariu pentru “2025, „An Sfânt”
pentru Biserica Catolică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *