◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Despre și cum

Printre principiile, puține dar sănătoase, după care mă ghidez pentru a mă descâlci din întortochelile cotidianului ca să purced, ca tot omul ce se minte pe sine, spre mâinele iluzoriu, se află unul mai nou, împrumutat, aș putea spune dacă aș fi sigur că nu deranjez pe cineva, chiar din critica literară. Sintagma prin care îl definesc, folosindu-mă de ea și pentru titlul acestor însemnări, exprimă, din punctul meu de vedere, chintesența oricărui demers cu pretenții denotativ-conotative. Trec peste faptul că în zilele noastre critica literară își vede, în mare, de treaba ei, căci treaba literaturii pare a fi alta, dar trebuie să recunosc că aici mi-a fost utilă, și trec direct, deși nu e stilul meu, la durerea care îmi dictează aceste fraze, căci despre un fel de durere ar fi vorba. Așadar, considerând că ,,despre” reprezintă informația și ,,cum” ar însemna modalitatea de a fi transmisă, mă gândesc că am acumulat suficiente cunoștințe încât mă rog să le pot duce măcar pe acestea, dar pentru asta m-ar ajuta ca greutatea mesajelor pe care le primesc să cadă pe forma în care mi se transmit, nicidecum pe cantitatea lor. Aș vrea să fie, această formă, cât mai legată de personalitatea emițătorului, să aibă căldură, culoare, parfum, lumină, adică acel ,,cum” atractiv, reconfortant, care să nu-mi amintească de principii și rigori obosite. Bunăoară (cuvântul ăsta îmi era drag în studenție, mă scotea din toate, mă băga în orice, hai să-l folosesc și acu’ măcar o dată!), nu vreau să mi se spună ceva ,,despre” domnul președinte, știu și eu, ca toată lumea de altfel, destule, dar nu neg că nu aș fi receptiv la ,,cum” ar face-o, dacă emițătorul mesajului ar dovedi ceva har și voioșie în povestit! În situația asta aș fi chiar dispus să închid ochii la apariția liotei de frați și surori ai lui despre și cum, fiindcă pe lângă ei mișună ,,ce, cine, când, unde, de ce”, familia nedumeririlor în curs de limpezire fiind foarte mare.
Ca să nu vă plictisesc, însă, cu truisme la îndemâna oricui, concluzionez, ca o persoană care a văzut multe la viața ei, că înainte de a-mi deschide ochii spre ,,despre”, aș vrea să se știe limpede că mă interesează ,,cum”. Spun asta vizavi de avalanșa cu de toate, în care rareori deslușesc ,,cum”-ul personalizat și mă apăr de sufocarea la care mă obligă ,,despre” prin ignorare. Deci nu mai vreau să citesc pentru a afla, ci mai degrabă pentru a mă bucura. Am constatat, în ultima vreme, o ciudățenie. Cititul în exces și a orice dăunează grav auzului. Tocmai cântă o mierlă, nu mă pot bucura pe deplin de trilurile ei din cauza lui ,,despre” când, minunați-vă, ea se pricepe ,,cum” să transmită de nu vă puteți imagina!


Firiță Carp / UZPR

Un comentariu pentru “Despre și cum

  1. Cata dreptate are autorul in randurile de mai sus.
    Multumim pentru atragere aminte, pentru constatare si, mai cu seama, pentru exemplificare, bunaoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *