◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Ce înseamnă ținuta casual și cu ce o asortezi

O ținută casual înseamnă, în principiu, o ținută lejeră, haine care pot fi purtate la o ieșire cu prietenii, la cumpărături, la film cu gașca sau în vacanță. Deși nu există propriu zis un dress code casual, hainele alese pentru o astfel de ținută se pot împărți în mai multe subcategorii.

Ce înseamnă ținuta casual
Dress code-ul casual subliniază confortul și stilul personal, spre deosebire de ținutele formale sau informale, care presupun un fel de uniformă și rigori de lungime, culoare, croială.
Ținutele casual sunt caracterizate de personalizarea stilului, cu accente de culoare sau materiale comode, nepretențioase, cum ar fi bumbacul și de încălțăminte comodă, fără rigiditate și materiale elegante.

Este mult mai ușor să descrii ce nu este stilul casual decât ceea ce presupune, deoarece acest dress code casual cuprinde o varietate de ținute, articole vestimentare și accesorii de zi cu zi.

Tricoul și o pereche de jeans reprezintă ”uniforma casual standard”, în vreme ce încălțămintea pentru hainele casual este vast reprezentată de pantofi sport cu sau fără elemente stilistice.

Popularitatea crescută a sporturilor și a evenimentelor sportive de la începutul secolului 20 a dus la dezvoltarea trendului casual în ceea ce privește încălțămintea. Astfel, tenișii și alte variațiuni de pantofi cu șireturi, pernuțe de aer și culorile trăsnite au câștigat tot mai mult teren în fața pantofilor cu toc și din piele.

Orice ținută folosită la locuri de muncă care presupun efort fizic și muncă manuală intră tot în categoria casual: salopete, pantaloni army, fuste de blugi, etc.

După ce egalitatea între sexe a câștigat teren în fața mentalităților patriarhale și femeile au început să practice meserii destinate în trecut bărbaților, ținutele casual au inclus tot mai multe elemente masculine, cum ar fi tot felul de feluri de pantaloni (lungi sau scurți), încălțăminte sport, ghete, bocanci, tricouri unisex, etc.

Expunerea pielii este de asemenea mult mai întâlnită și mai extinsă la ținutele casual decât la cele informale sau formale, ceea ce înseamnă o explozie de fuste și pantaloni scurți, materiale fluide pentru vară (șalvari. fuste pantaloni, rochii fără bretele, etc), maieuri, topuri fără bretele, etc.

Dress code casual: Ce purtăm
Pentru bărbați, un look casual presupune o pereche de pantaloni largi sau jeans (curați, fără găuri, chiar și în prezența buzunarelor exterioare), pantaloni scurți cargo sau bermude, tricouri simple, la baza gâtului, cămăși polo, bluze pe gât cu mânecă lungă, cămăși cu mânecă scurtă sau pulovere comode. La capitolul încălțăminte casual, bărbații pot opta între espadrile,

pantofi sport cu sau fără șosete, sandale, ghete.

Ținutele casual pentru femei presupun rochii de vară, fuste lungi și scurte, jeans și pantaloni colorați din bumbac sau in, pantaloni scurți, tricouri simple, bluze din bumbac, bluze pe gât, bluze cu nasturi din materiale și culori de zi cu zi (deschise, pastel, cu imprimeu).

 

Cum obții un look casual în câteva minute
Dacă ești la birou și vrei să te schimbi în doar câteva minute într-o ținută casual, poți să urmezi pașii de mai jos:

Desfă-ți părul și prinde-l într-o coadă de cal sau lasă-l liber, periat frumos.
Renunță la curea și lasă cămașa sau bluza liberă peste betelia pantalonilor sau fustei.
Schimbă încălțămintea, dacă este cazul, cu ceva comod, fără toc, teniși, pantofi sport, sandale, pentru un look casual informal
Dacă locul tău de muncă impune un dress code business strict, renunță la sacou, blazer sau jachetă, schimbă-le cu un pulover subțire, renunță la bijuterii sau schimbă-le pe cele elegante cu niște cercei și brățări din plastic
Un look casual este ușor de obținut cu haine comode, pantofi sport și bijuterii puține. Dar arta de a face o ținută obișnuită să aibă un aer lejer și să fie combinată cu gust cere timp și cunoștințe suplimentare.

unica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *