◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Proiect de alfabetizare digitală în domeniul sănătății în țările din Europa de Est și Asia Centrală

OMS/Europa, Biroul Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) și Centrul Internațional de Formare și Educație pentru Sănătate (I-TECH) al Universității din Washington au lansat Informatica și Știința Datelor pentru sănătate (IDASH) în țările din Europa de Est și Asia Centrală pentru a îmbunătăți practicile în domeniul informaticii și științei datelor în domeniul sănătății publice.

Prin această colaborare puternică, OMS/Europa își propune să sprijine țările să guverneze mai bine transformarea digitală în sectorul sănătății și să promoveze alfabetizarea digitală în domeniul sănătății – obiective cheie ale Planului de acțiune pentru sănătate digitală pentru Regiunea Europeană OMS 2023–2030. Adoptat de toate cele 53 de țări din regiune, Planul de acțiune servește drept foaie de parcurs pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării oamenilor prin intermediul tehnologiilor digitale.

Pandemia COVID-19 a scos în evidență importanța critică a sistemelor de date electronice robuste și integrate și capacitatea acestora de a ghida acțiunile de sănătate publică. „Sistemele de informații despre sănătate generează cantități mari de date despre interacțiunea fiecărui individ cu sistemul de îngrijire a sănătății, inclusiv starea lor de sănătate, diagnostice, tratamente și rezultate. Aceste volume mari de date privind sănătatea, cunoscute și sub denumirea de date mari, pot fi analizate și valorificate pentru a identifica modele care informează elaborarea politicilor bazate pe dovezi, permițând alocarea mai eficientă a resurselor, îmbunătățirea calității și a rezultatelor asistenței medicale și abordând preocupările de sănătate publică în mod proactiv”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.

Există, totuși, o lipsă globală de conducere tehnică pentru a oferi bazele informaticii de sănătate publică pentru a sprijini supravegherea bolilor și răspunsul și controlul bolilor infecțioase cronice și endemice prioritare. „Echitatea trebuie să fie principiul călăuzitor în eforturile noastre de transformare digitală în domeniul sănătății; în caz contrar, riscăm doar să perpetuăm inegalitățile din lumea reală în lumea digitală. De aceea, sunt necesare investiții sistematice în forța de muncă existentă și viitoare pentru sănătatea digitală și modernizarea datelor dacă sperăm să facem sistemele noastre de sănătate potrivite pentru secolul XXI”, a concluzionat dr. Kluge.

Primul grup de 20 de bursieri, care include personal tehnic, analitic și de sănătate publică ce lucrează la nivel național în informatica sănătății publice sau știința datelor, a fost deja identificat pentru acest program de formare continuă de 12 luni.

Potrivit who.int, prioritățile identificate pentru bursierii IDASH includ:

         automatizarea analizei și vizualizării datelor pentru boli

         extinderea registrelor digitale de imunizare dincolo de COVID-19

         dezvoltarea de platforme unite de business-intelligence pentru analiza datelor de supraveghere a bolilor

         sistemele electronice de raportare avansate

         dezvoltarea de module de analiză spațială pentru supravegherea și răspunsul la mai multe boli.

Această inițiativă răspunde provocărilor semnificative cu care se confruntă OMS în atingerea obiectivelor sale de promovare a acoperirii universale a sănătății, protejarea oamenilor în situații de urgență și îmbunătățirea sănătății și bunăstării în urma pandemiei de COVID-19. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *