◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

OMS. Creșterea numărului cazurilor de cancer în lume

Evoluții recente și prognoze arată o situație îngrijorătoare – cazurile de cancer la nivel mondial vor crește cu aproximativ 77% până în 2050, a declarat OMS pe 1 februarie 2024, subliniind povara tot mai mare a bolii pentru cei bolnavi, dar și pentru statele din care fac parte (https://news.un.org/fr/story/2024/02/1142847): conform celor mai recente statiistici ale Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o ramură specializată a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se așteaptă să existe peste 35 de milioane de cazuri de cancer în 2050, în creștere de la aproximativ 20 de milioane în 2022.

Această creștere reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și evoluția expunerii indivizilor la factorii de risc. Tutunul, alcoolul și obezitatea sunt factori cheie, la fel ca și poluarea aerului. Se așteaptă ca țările bogate să înregistreze cea mai mare creștere absolută a numărului de cancere, cu încă 4,8 milioane de cazuri noi estimate până în 2050. Țările cu venituri mici și medii vor înregistra o creștere proporțională mai mare a numărului de cancere, în timp ce mortalitatea este de așteptat aproape să se dubleze în aceste țări.

Estimările Observatorului Global al Cancerului (IARC) se bazează pe cele mai bune surse de date disponibile din 185 de țări și acoperă 36 de forme diferite de cancer. Acestea au fost lansate împreună cu un sondaj OMS, realizat în 115 țări, care a arătat că majoritatea țărilor respctive nu finanțează suficient serviciile prioritare pentru cancer și îngrijiri paliative, ca parte a acoperirii universale a sănătății.

 

Cele mai frecvente tipuri de cancer din lume

Potrivit IARC, zece tipuri de cancer reprezintă în ansamblu aproximativ două treimi din cazuri și decese la nivel mondial în 2022.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer, cu 2,5 milioane de cazuri noi. A reprezentat mai mult de 12% din toate cazurile noi și 18,9% din decese, sau 1,8 milioane, ceea ce o face principala cauză a deceselor prin cancer.

Cancerul de sân la femei se află pe locul doi, cu 2,3 milioane de cazuri la nivel mondial, sau 11,6% din total, fiind cauza a 6,9% din decese.

Celelalte tipuri de cancer mai frecvente sunt cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac.

Cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin cancer, urmată de cancerul de ficat, sân și stomac.

Cancerul de col uterin a fost al optulea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, a noua cauză de deces prin cancer și cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din 25 de țări, multe dintre ele situate în Africa sub-sahariană.

 

Inegalităţi şi investiţii

Estimările IARC, publicate de Ziua Mondială a Cancerului – marcată pe 4 februarie în fiecare an, dezvăluie, de asemenea, inegalități izbitoare, în special în ceea ce privește cancerul de sân.

În țările bogate, una din 12 femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții și una din 71 va muri din cauza acestuia, potrivit statisticilor IARC. În schimb, în țările sărace, doar una din 27 de femei este diagnosticată cu cancer de sân și una din 48 moare din cauza acestuia.

Aceste femei „au un risc mult mai mare de a muri din cauza bolii, datorită diagnosticării tardive și a accesului insuficient la tratament de calitate”, a declarat dr. Isabelle Soerjomataram, șefă adjunct a filialei de Supraveghere a Cancerului din cadrul IARC.

Sondajul OMS a relevat, de asemenea, inegalități semnificative privind serviciile de cancer la nivel global. De exemplu, țările cu venituri mari au avut de șapte ori mai multe șanse de a include serviciile de cancer pulmonar în beneficiile lor de sănătate.

„OMS, în special prin inițiativele sale de control al cancerului, lucrează îndeaproape cu peste 75 de guverne pentru a dezvolta, finanța și implementa politici de promovare a îngrijirii cancerului pentru toți”, a declarat dr. Bente Mikkelsen, directorul Departamentului de Boli Netransmisibile de la OMS, subliniind nevoia de fi realizate mai multe investiții în acest domeniu.

 

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Edith Mihaela Dobrescu / Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *