◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Jurnalismul de știință. Apogeu evolutiv

La întrebarea, „ce înțelegem prin noțiunea de salt scientic?”, am putea răspunde că acest termen are semnificația unei mari descoperiri științifice. O mare descoperire în spațiul de știință și tehnologie poate crea pentru deținătorii acestei descoperiri, avans tehnologic. Principalul este ca cei care dețin această tehnologie de dimensiunea unui salt scientic să dețină capacitatea de valorificare, pe cât mai multe piețe statale, apropiate și cu interes pentru acest avans tehnologic. Salturile scientice pot apare sub forma unor teorii științifice schimbătoare de paradigmă, descoperiri științifice sau tehnologii. Între salturile scientice importante din istoria științei putem menționa: teoria relativității, descoperirea structurii ADN-ului și desvoltarea geneticii, desvoltarea tehnologiilor informatice și aerospațiale.

Salturile în știință și tehnologie nu apar din senin. Originea lor se află în spațiul de cercetare și cunoaștere științifică, în care lucrează creiere elită, cercetători și echipe interdisciplinar-complexe, sprijinul în cercetare fiind asigurat în același timp de o înaltă tehnologie. Mai multe salturi scientice dintr-un domeniu de activitate pot contribui la determinarea unui apogeu evolutiv. Noțiunea de apogeu evolutiv este percepută din perspectiva unei maximizări de evoluție în cunoaștere.

Progresul în cunoaștere și tehnologie este un progres legat de evoluția civilizației hunanoide, dar nimeni nu ne poate garanta că acest domeniu este într-o continuă creștere. Din această cauză se poate aproxima că, orice progres cu limită de creștere, definită printr-un apogeu în cunoaștere este relativ. De ce? Pentru că în timp și, ca urmare a noilor descoperiri și teorii științifice din domeniu, acest apogeu prin reevaluare și conex cu aceste noi evoluții scientice poate fi depășit.

Utilizând termenul de „apogeu evolutiv” din perspectiva de evoluție a speciei umane, în anumite epoci din istoria civilizației noastre se poate aproxima că unele momente sau etape  pot fi definite drept apogeu evolutiv.

Între domeniile în care se pot identifica apogee evolutive s-ar putea menționa: progresul socio-economic și politic, progresul în cultură și artă, progresul în medicină, desvoltarea științei și tehnologiei.

Progresul socio-economic și politic a fost accelerat de marile descoperiri geografice, de noile teorii privind desvoltarea economică și de sistem politico-economic statal. Progresul socio-economic poate fi diferit de la țară la țară și de la o epocă la o altă eopocă istorică. În esența sa, progresul socio-economic este determinat și de cultura politică a liderilor și partidelor politice privind acumularea și repartiția, creșterea bunăstării societății.

Cu referire la progresul politic se poate afirma că acesta este determinat de gradul de desvoltare al instituțiilor democratice, promovarea democrației participative, consolidarea statului de drept și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești constituționale.

În ceea ce privește  cultura și arta identificăm: perioada Egiptului Antic (mileniul III, î.Hr. – anul 30, î.Hr.), în care au fost construite piramidele, și au fost create, de asemenea opere de artă, pictură murală, inscripții hieroglifice, arhitectură, sculptură și în Grecia Antică, epoca lui Pericle (sec. V, î.Hr.), când au fost realizate remarcabile opere de artă, arhitectură, vase decorative, perioada Renașterii în Europa (sec. XIV-XVII), drept perioadă în desvoltarea culturii, științei și artei europene.  

 

Progresul în medicină – acest progres în domeniul medicinii umane poate fi definit de descoperirea unor antibiotice și vaccinuri, tehnologii și aparatură medicală, îmbunătățirea sănătății oamenilor și creșterea longevității vieții umane, prin recurgerea la noi și performante proceduri privind tratarea bolilor. Și mai de rezonanță sunt descoperirile din neuroștiință și genetică, prin care se fac implanturi în creier, contribuindu-se astfel, la refacerea unor funcții cerebrale și la reeditarea informației genetice primare, uzate a individului.

Dezvoltarea tehnologică poate fi apreciată drept apogeu evolutiv al lumii noastre, mai ales datorită creativismului tehnologic, generat de tehnologiile informaționale, cum sunt: internetul, calculatoarele și dispozitivele mobile personale, diverse inovații digitale, infrastructura informatică-rețeaua sateliților de comunicații și telecomunicații. Un apogeu ipotetic este și descoperirea în viitor a tehnologiilor privind creația de sine a omului, inteligența artificială și expansiunea civilizației humanoide în universul nostru apropiat.

Concluzionând, se poate afirma că în viitorul civilizației umane se vor deschide noi alternative privind evoluția în cunoaștere. Prin urmare, șocul acestui viitor va fi un șoc tehnologic și șansa de supraviețuire a oricărei națiuni spre acest viitor se va numi putere de adaptare și creativitivism tehnologic.

 

Andrei Suman/UZPR

Mișcarea de gândire critică „Forumul pentru democrație”

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *