◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.04.2024

Jurnalism fără femei,
în Afganistan

După revenirea talibanilor la putere în 2021, prezența feminină în mass-media a dispărut. Munca din exil, acasă sau pe ascuns sunt opțiunile pentru cele care nu vor să abandoneze profesia. Majoritatea jurnalistelor fie au încetat să mai lucreze, fie au părăsit țara, relatează ediția în limba engleză a publicației El Pais.

Jurnalista Baran, în vârstă de 24 de ani, spune că situația este „insuportabilă”, iar jurnalistele se confruntă cu „discriminare de gen” și „misoginie” din partea autorităților:

„Doar pentru că suntem femei și nu avem o scrisoare de la biroul guvernatorului, oficialii nu vor să ne întâlnească și să ne acorde interviuri și nici măcar nu răspund la apelurile noastre”, spune ea.

Baran spune că soțul ei a fost reținut de forțele talibane în districtul local de poliție și a fost interogat despre munca ei, apoi a fost pus să semneze o scrisoare de angajament. „Au spus că materialele de presă pe care le-am făcut în timpul guvernului Republicii nu erau acceptabile pentru ei și l-au făcut pe soțul meu să promită că nu voi mai face relatări împotriva guvernului taliban”, detaliază Baran.

Jurnalistele din regiunea de vest a Afganistanului spun că autoritățile vizitează birourile mass-media cel puțin o dată pe lună pentru a verifica dacă femeile poartă îmbrăcăminte conform standardelor.

Nasima, în vârstă de 22 de ani, este una dintre puținele femei care găzduiesc un program de radio din regiunea de vest. Din cauza restricțiilor de călătorie și segregării femeilor, ea își înregistrează programul acasă în fiecare săptămână și îl trimite la postul de radio local pentru difuzare: „Jurnalistele nu au voie să participe la conferințe, programe ale membrilor talibani și întâlniri de presă ale angajaților talibani cu mass-media”.

Atifa Ghafoori, fosta șefă a departamentului pentru femei a Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor din Zona de Vest a Afganistanului, spune că scăderea semnificativă a activității femeilor în activitatea de reportaj și media indică o criză fundamentală în acest domeniu. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *