◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Numărul de jurnaliști uciși a crescut cu 50% în 2022

86 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2022, o creștere cu 50% față de anul 2021, potrivit noilor date de la UNESCO (Le nombre de meurtres de journalistes a augmenté de 50%, dénonce l’UNESCO | ONU Info), care subliniază pericolele cu care continuă să se confrunte jurnaliștii în exercitarea profesiei lor, în special în afara zonelor de război. Creșterea numărului de crime în 2022 marchează o inversare a tendinței pozitive observate în ultimii ani pentru siguranța jurnaliștilor: de la 99 de crime comise în 2018, bilanțul a scăzut la o medie de 58 de crime pe an în perioada 2019-2021, conform Observatorului UNESCO al Jurnaliştilor Ucişi. „Aceste cifre sunt o reamintire a faptului că în întreaga lume, statul de drept continuă să fie minimalizat și mărturisesc incapacitatea statelor de a-și îndeplini obligațiile în ceea ce privește protejarea jurnaliștilor, prevenirea și urmărirea penală a crimelor împotriva acestora.

Deși toate regiunile au fost afectate, datele din Observatorul UNESCO numesc America Latină și Caraibe drept cele mai periculoase regiuni pentru jurnaliști în 2022, cu 44 de crime, mai mult de jumătate din totalul global. 16 astfel de crime au fost comise în regiunea Asia-Pacific, în timp ce 11 jurnalişti au fost ucişi în Europa de Est. Țările în care s-a înregistrat cel mai mare număr de jurnaliști uciși au fost Mexic, Ucraina și Haiti, cu 19, 10 și, respectiv, 9 crime.

 

Trei sferturi din crime au avut loc în afara zonelor de conflict

În timp ce 23 de jurnalişti au fost ucişi în zonele de conflict în 2022, UNESCO observă cum creşterea generală mare a numărului de crime a avut loc în special în ţări libere de conflicte armate. Numărul jurnaliștilor uciși în țări unde nu au loc conflicte armate aproape s-a dublat, de la 35 de cazuri în 2021 la 61 în 2022; 61 reprezintă trei sferturi din toate uciderile de jurnaliști comise în 2022. Jurnaliştii au fost ucişi dintr-o varietate de motive, inclusiv ca răzbunare pentru reportajelelor despre crima organizată, conflictele armate, ascensiunea extremismului sau acoperirea unor subiecte sensibile precum corupţia, crimele de mediu, abuzurile de putere sau demonstraţiile.

UNESCO regretă că, în ciuda progreselor înregistrate în perioada 2018-2022, rata de impunitate pentru asasinatele comise asupra jurnaliştilor rămâne deosebit de ridicată (86%), ceea ce împiedică activitatea jurnaliştilor şi pune în pericol libertatea de exprimare în întreaga lume: „Autoritățile trebuie să-și dubleze eforturile pentru a pune capăt acestor crime și să se asigure că autorii lor sunt condamnați, deoarece indiferența este un factor important în acest climat de violență”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO. Raportul UNESCO privind tendințele globale în materie de libertate de exprimare în anii 2021 și 2022 evidențiază că, pe lângă crime, jurnaliștii continuă să sufere mai multe forme de violență, cum ar fi răpiri, detenții arbitrare, hărțuire legală sau violență digitală, în special împotriva femeilor jurnaliste.

UNESCO este agenția Națiunilor Unite mandatată să garanteze libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor din întreaga lume. Ea coordonează Planul de acțiune al Națiunilor Unite privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, care și-a marcat cea de-a 10-a aniversare la o conferință globală la Viena (Austria), în 2022. UNESCO condamnă și monitorizează urmărirea legală corespunzătoare fiecărei ucideri a unui jurnalist. De asemenea, formează jurnaliști și actori din sistemul de justiție, elaborează politici și legi favorabile cu guvernele și sensibilizează publicul global prin evenimente precum Ziua Mondială a Libertății Presei (sărbătorită în fiecare an pe 3 mai) și Ziua Internațională pentru Încheierea Impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor (sărbătorită anual pe 2 noiembrie). UNESCO a observat, de asemenea, că legile împotriva defăimării, a defăimării cibernetice și a difuzării „informațiilor false” sunt uneori folosite ca mijloc de limitare a libertății de exprimare, creând un mediu dăunător pentru jurnaliști.

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *