◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Primul muzeu culinar din Roma, omagiu adus istoriei gătitului din Italia

Forme pentru înghețată din epoca Renașterii, cărți de bucate vechi de 500 de ani, rețete destinate numai papilor… cel mai nou muzeu al Romei este un omagiu fascinant adus istoriei mâncării și gătitului din Italia.
Muzeul de pe Dealul Palatin expune sute de unelte culinare în dulapuri din sticlă: mașini voluminoase de paste din secolul al XIX-lea, castroane italiene vechi de 220 de ani folosite cândva de călugării italieni și oale de oțel bine uzate, concepute pentru a face osso bucco, rețeta clasică de vițel din nordul Italiei.
Alte expoziții conțin cărți cu rețete de bulgări de carne gătiți pe o flacără deschisă pe o rotiță din secolul al XVI-lea, cu imagini de bărbați italieni la o masă de banchet, mâncând, schițele uneia dintre cele mai vechi cărți de bucate expuse în muzeu, Il Trinciante, scrisă în 1593 de Vincenzo Cervio, care detaliază despre tăierea cu precizie a peştelui, despre plăcinte, fructe și legume, carne și păsări. Desenele detaliate specifică punctele preferate de Cervio pentru a asigura tăieturi suculente și aromate, scrie BBC.
Il Trinciante este una dintre cele 120 de cărți de bucate de la Museo della Cucina, primul din oraș care se concentrează pe istoria mâncării și a gătitului. „De când prima carte de bucate tipărită în masă a fost publicată în urmă cu aproape 550 de ani, multe rețete italiene au fost aproape pierdute, hibernând în texte vechi ascunse în depozite. Museo della Cucina își propune să repare acest lucru”, afirmă directorul muzeului, Matteo Ghirighini.
Colecția instituției muzeale se bazează pe cea a bucătarului italian Rosso Boscolo și include multe dintre cele mai vechi și rare cărți de bucate existente, inclusiv unele destinate inițial doar papilor. Între timp, școala de gătit toscană de la Boscolo, Campus Etoile Academy, a ajutat muzeul să identifice ingrediente rare și mult timp neglijate, rezervate cândva doar aristocraților. „Cărțile din muzeu conțin primele rețete tipărite ale tuturor celor mai emblematice feluri de mâncare ale culturii gastronomice din Italia și Franța, de la sos de roșii la supplì (crochete de orez) la panettone și de la macarons la bezele”, adaugă Ghirighini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *