◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Literaturi de specialitate. Gabriela Adina Marco, „Comunitatea ortodoxă sârbă din Nădlac (1872-2022)”, Editura Gutenberg Univers,
Arad, 2022

Să scrii despre istorie, în general, este un mod de cunoaștere și de îmbogățire a cunoștințelor, venind înspre prezent dintr-un trecut anume.

Să scrii despre istorie bisericească și o comunitate anume înseamnă să îți asumi cu temeinicie nu neapărat apartenența, ci încadrarea în trecerea prin timp a unei existențe religioase și instituționalizarea acesteia prin însuși lăcașul de cult.

Mărturisește Adina Gabriela Marco (doctor în istorie) în Argument: „Volumul de față prezintă ultimii 150 de ani de istorie sârbească la Nădlac și reprezintă un omagiu adus unei comunități, care, în ciuda vicisitudinilor istoriei, păstrează vie flacăra trecutului, obiceiurile străbune și bogate de cultură sârbească”.

Conținutul volumului aniversar (80 p.) este dispus pe cinci capitole, după cum urmează: Capitolul 1: Despărțirea ierarhică dintre comunitățile ortodoxe română și sârbă (cu alte trei subcapitole). Capitolul 2: Comunitatea sârbă Nădlac. Repere demografice. Capitolul 3: Parohia Ortodoxă Sârbă din Nădlac (cu trei subcapitole și aferente subdiviziuni). Capitolul 4: Viața școlară confesională ortodoxă sârbă la Nădlac. Capitolul 5: Universul tradițiilor și obiceiurilor sârbești de la Nădlac.

Volumul este alcătuit comprehensiv și exhaustiv fiind însoțit de Concluzii, Bibliografie și Aspecte vizuale și conceptuale. Comunitatea sârbă din Nădlac în ultimii 20 de ani.

Sunt demne de consemnat câteva „concluzii” (aparținând autorului): „Parohia Ortodoxă Sârbă Nădlac este organizată ca «matră» (principală), având «filii» (filiale) Parohiile Pecica și Turnu. În toate aceste trei biserici slujește preotul Milovan Milin, în mod alternativ. De fiecare dată, biserica ortodoxă sârbă din Nădlac este plină de credincioși” (pag. 56).

În concluzie, volumul reprezintă atât un document de cercetare de mare virtute, dar și o sursă documentativă pentru cei interesați de Comunitatea ortodoxă sârbă din orașul de la granița de vest a țării.

Frumoase dovezi imagologice (33), ce dau o însuflețire și o patină vremurilor aparte, însoțesc cartea despre o biserică și comunitatea acesteia, pentru că, așa cum afirmă Gabriela Adina Marco: „Puținii credincioși sârbi de la Nădlac trăiesc în familii mixte române-sârbe sau slovaco-sârbe. Aceste familii respectă tradiții mixte, atât românești sau slovace, cât și sârbești, venind la biserica sârbească cu mic, cu mare. Alți credincioși participă la slujbele săvârșite în biserica sârbească în amintirea și onoarea bunicilor și străbunicilor de origine sârbă” (pag. 54).

Cartea este o producțiune aparte și de mare folos pentru comunitățile care vecuiesc la Nădlac, în bună vecinătate, iar coperta (o pictură semnată de artistul plastic local Felicia Baltă) îndeamnă la Pieta pentru că reprezintă tocmai biserica.

De fapt, Gabriela Adina Marco nu este la prima carte (nici de istorie, nici despre Portrete sau Monografii), astfel că acest volum se înscrie în seria Micromonografiilor tematice (incluse în aria istoriei arădene).

Gabriela Adina Marco s-a născut la 7 decembrie 1975, în Arad. Este licențiată a Facultății de Litere, Filosofie și Istorie, Secția Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, precum și a Școlii Doctorale organizată de Academia Română, filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Barițiu”. A semnat peste 10 cărți (autor sau co-autor), precum și peste 250 de studii de specialitate, eseuri și recenzii.

 

a consemnat Florica R. CÂNDEA

 membru UZPR Filiala „Ioan Slavici” Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *