◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.03.2024

Fascinația vârstei a treia

Motto: Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani, devii bătrân când ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunțarea la ideal ridează sufletul” (G. Enescu)

 

 

Sub semnul de-nțelepciune și de meditație profundă, că doar meditația ne mai salvează din contemplarea unui timp plin de incertitutini și griji apăsătoare, cu energia noastră (ne)bună, pentru o clipă ne-am propus a nu renunța  și de a da viață unui proiect de suflet și iubire pentru semeni, acum, când o boare subțire primăvăratică ne mângâie obrajii, semn că un alt anotimp așteptatat cu nerăbdare ne bate la fereastră, cu voluptatea cu care ghioceii ,,survolează” văzduhul. A venit primăvara, cu pașii specificii seniorilor, străbatem matinal străzile orașului Timișoara, care miroase a renaștere în toate.

Sosim la timp, la intrarea în locația rezervată, terasa „Celentano” – ne întâmpină un aer proaspăt, cu parfum de studenție. Ziariști, scriitori, poeți, oameni iubitori de cultură, artă, dar și sport așteaptă plini de curiozitate lansarea în arealul  bănățean și nu numai a unui proiect de viitor cu un generic inedit și provocator: „Universitatea vârstei a treia” este doar un generic simbolic, în care toate activitățile desfășurate cu  seniorii-cursanți au la bază principiul voluntariatului.

Un proiect curajos, de sensibilitate și prețuire umană pentru generația care dorește să îmbătrânească frumos și în continuă activitate. Un proiect de educație permanentă și socializare, după modelul francez, pus în operă de Universitatea „Dunărea de jos” din Galați, care, în octombrie 2016, a deschis, într-un moment festiv, pentru prima oară în România, anul universitar pentru bobocii de peste 55 de ani, dornici de a crea și produce valori cultural-spirituale, de utilitate publică în diverse domenii ale vieții, de a fi mereu în slujba comunității. „U3A este, înainte de orice, un adevărat laborator al provocărilor”.

Printre cei ce și-au exprimat părerea despre acest proiect am reținut alocuțiunea domnului conf. univ. dr. ing. Vichentie Maniov, care, pe lângă alte sugestii benefice de care cu certitudine vom ține cont, ne-a propus o altă abordare, respectiv utilizarea formulei „Academia persoanelor vârstnice” – mi se pare o alegere potrivită pentru panelurile de discuții, deoarece sugerează o abordare academică și prestigioasă a activității, care poate atrage și motiva vârstnicii să se implice. De asemenea, reflectă scopul educațional și formativ al panelurilor, care nu se limitează la o simplă conversație, ci vizează dezvoltarea competențelor și a cunoștințelor vârstnicilor. În plus, denumirea recunoaște valoarea și rolul vârstnicilor ca membri activi și contributivi ai societății, care pot oferi învățăminte și exemple celorlalți. Complementar, ne-a prezentat pe scurt o carte de analiză de succes ,„Antreprenoriat inovativ dincolo de limitele cunoașterii”, scrisă în română și engleză, împreună cu Paul Bock, din America. Despre proiect au mai vorbit domnii Nicolae Toma, Ioan I. Ionescu,

Ștefan Tat, membri UZPR Timiș, Zorica Dan și Aurel Bancu, publiciști.

În partea a doua a întâlnirii noastre s-au acordat premii unor participanți la Concursul internațional de creație, desfășurat sub egida UZPR,  „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2022-2023, finalizat recent. Astfel, Premiul I pentru poezie în grai, Maria Mândroane, Timișoara, Premiul I poezie religioasă, Mirela Cocheci, Petroșani, județul Hunedoara, Premiul III,  Aurel Constantin Muntoiu, Lugoj-Timiș. Diplome de Excelență: Vichentie Maniov, Andrei Mihai Pogany, Aurel Bancu, Ana Maria Lazăr, Timișoara.

Dar momentul de suspans l-a constituit decernarea Premiului III la secțiunea Proză, volum manuscris, autorilor prof. Viorica Vancu, Andreea  Vancu și Alexandru Vancu, mamă și copii, ce fericită comuniune, elevi pasionați de literatură și dornici de deveni slujitori ai cuvântului. Doamna profesor a recitat din creația proprie un poem emoționant, cu un profund mesaj și spirit românesc.

De asemenea, premierea sportivilor prezenți la acest eveniment cu Diploma „Meritul Sportiv”, acordată de Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest Timișoara”, a fost întâmpinată cu ropote de aplauze: Ionel Bungău și Mirosav Giuchici, pentru o viață în slujba fotbalului bănățean și românesc. Pentru verticalitatea cu care trec, cotidian, pe sub „Arcul de Triumf” al unui timp de incertitudini. Au mai primit Diploma Nicușor Tanasoglu, Ovidiu Candet, Neluțu Lăutaru, Viorel Călugăru, fotbaliști Old Boys, arbitri.

În concluzie, fascinația vârstei a treia nu este doar o emoție trecătoare, este virtutea înțelepciunii ce ne-a călăuzit viața și, chiar dacă vârsta este doar un număr, necunoscut, nu poate constitui niciodată un impediment în evoluția și dezvoltarea noastră viitoare, cât spiritul ne este încă tânăr și liber, print tot ceea ce am clădit trainic și frumos în panteonul iubirii de țară și de neam; am făcut și vom face ca vizibilitatea seniorilor de colecție să fie apreciată.

P.S. Cu acest prilej de adevărată sărbătoare au fost prezentate de către Grigore Mâinea, redactor șef adjunct, tehnoredactor, membru UZPR, recentele apariții print „Luceafărul de Vest” și „VIP Seniorii” Timișoara, format A 4, 32 de pagini, parțial color, în care semnează  diverse materiale poeți, scriitori și ziariști din Timișoara, Lugoj și din țară. Și nu în ultimul rând, Revista UZP, numărul 32, o publicație fanion a presei din România, în paginile căreia întâlnim condeie de notorietate și de excepție în domeniu. Le mulțumim tuturor pentru colaborare.

 

Dumitru BUȚOI/ UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *