◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Prima Întâlnire a UZPR cu jurnaliștii români din Transcarpatia (Ucraina)

În suita reuniunilor cu presa de expresie română din afara granițelor României și intenția de a aduna acești ziariști în această Uniune, conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a dialogat cu jurnaliști din presa scrisă, radio și televiziune din regiunea ucraineană învecinată județelor Maramureș și Satu Mare ,Transcarpatia.
Aci, la o sută și ceva kilometri de reședința Ujgorod, în raioanele Teceu și Rahău (în Maramureșul din dreapta Tisei) trăiesc peste 40 de mii de români- urmași ai străbunilor născuți aici din vecie . Autohtoni aflați de câteva sute de ani sub cârmuirea mai multor imperii, state sau uniuni, deși ei nu s-au mișcat niciodată de pe glia strămoșească, nu au plecat niciodată de acasă! Sigur, ei, românii aceștia ne sunt oarecum superiori nouă, pentru că de-a lungul istoriei au învățat a vorbi maghiara, germana, ceha, rusa, ucraineana. Și cu toate acestea, tradițiile, portul și limba românească au rămas nealterate pe aceste meleaguri. Un fenomen de apreciat pentru orice neam.
Oare în ce măsură neamul românesc din Ucraina este susținut de Patria MAMĂ ? – este o întrebare pusă de etnicii români din dreapta Tisei pentru autoritățile din România!


Aceasta ar fi una dintre nedumeririle oamenilor de cultură și presă români din Ujgorod, Slatina, Apșa de Jos, Apșa de Mijloc, prezenți miercuri la amiază , la întâlnirea cu reprezentanții UZPR: Doru Dinu Glăvan, președinte, Miron Manega, purtător de cuvânt, Adrian Marchiș, președinte al Filialei Maramureș UZPR, Ioan Ardeleanu Pruncu-premiat al UZPR pentru volumul de istorie a presei ” Maramureșul, Ziare și ziariști de la începuturi până în 1945”,Editura Valea Verde, 2018, și Florentin Năsui, vechi membru al UZPR.


”Ca uniune de utilitate publică și creație jurnalistică avem obligația să facem și anumite activități, către publicul larg. Meseria de jurnalist este una de utilitate publică. Să nu uităm că majoritatea marilor scriitori români au fost și jurnaliști. Și aici, în Transcarpatia sunt asemenea oameni deosebiți, jurnaliști, scriitori pe care vrem să-i avem aproape ”- a spus printre altele președintele UZPR.
Reuniunea a fost salutată și de consulul României la Solotvino (Slatina), E. sa Florin Pîrvu, dar și de primarul orășelului Slatina (Solotvino) Gheorghe Uhali (așezare locuită majoritar de români și maghiari, (60 la 40 ), urmași ai minerilor din salinele din zonă.. Au fost de față Președinții Uniunii regionale ”Dacia” a Românilor din Transcarpatia, a Asociației social- Culturale”George Coșbuc” și Asociației ”Dragoș Vodă” din Slatina.
Totodată, UZPR a acordat și înmânat Distincția Credință și Loialitate ziariștilor români din Transcarpatia: Elvira Chilaru, Geta Marina, Ion Huzău și Ion M. Botoș.
Despre situația presei scrise și rodiio-TV în limba română în Ucraina, dar și alte detalii de la întâlnirea de suflet cu confrații de peste Tisa veți putea citi în cotidianul județean Graiul Maramureșului (graiul.ro), dar și pe acest site.

Florentin Năsui / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *