◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Reverii (cromatice) de iarnă

În prag de sărbători (20 decembrie 2021), dar cu prelungire până pe 9 ianuarie, pictorița Ecaterina Mihai a deschis, la Galeria Rondă a Cercului Militar Național o nouă expoziție de pictură, intitulată „Arta în iarnă, de la alb, la culoare”. Privită în ansamblu, selecția oferită publicului bucureștean de Ecaterina Mihai a părut mai degrabă o retrospectivă, o avanpremieră, s-ar spune, la o aniversare așteptată.

Prezență constantă, în ultimele două decenii, în galeriile bucureștene, și nu numai, organizator și animator de evenimente culturale, ce reunesc cu succes tagma artiștilor, și așa destul de divizată, redactor artistic al mai multor publicații specializate în promovarea artei contemporane, invitată permanent în Taberele de creație ale UAP, pedagog și creator productiv și polivalent, Ecaterina Mihai este, la ora actuală, unul dintre artiștii consacrați ai breslei, un exemplu și un îndemn pentru confrați. Dovadă este și faptul că, simultan, artista este prezentă nu doar la una, ci chiar la trei expoziții, și nu singură, ci, semnificativ, alături de alți câțiva artiști iubiți de public, precum graficianul Mihai Cătrună, pictorița Alexandrina Stroe și bijutierii Aura și Nicușor Harcenco. Cu totul, această nouă inițiativă plastică, binevenită, întreține, în mod fericit, „spiritul sărbătorilor”, umbrit, din păcate, de lipsa de empatie a autorităților.

Revenind  la expoziția de la CMN, reținem diversitatea și calitatea temelor alese, în fapt o adevărată selecție din creația Ecaterinei Mihai. Artist specializat atât în lucrări de atelier, cât și în creațiile plein-airiste, rod al Taberelor la care a participat, Ecaterina Mihai a oferit în această nouă întălnire cu publicul câte puțin din toate, respectiv creații din cunoscutele sale cicluri: Arta brâncovenească, Satele de munte, Orașe culturale, Flori și Case memoriale. Și ca o surpriză, adăugă la acest florilegiu plastic și Arta sacră, semn că artista ne îndemna, de Crăciun, și la reculegere și smerenie. Creațiile din acest nou ciclu reprezintă, în fapt, o reinterpretare a icoanei tradiționale românești, artista adăugând hieratismului bizantin trasături accentuat omenești, dând sfinților reprentați nu doar un chip, adaptat la realitatea prezentă, dar și trăsături de caracter potrivite cu vremurile noi. Creativă și deschisă la nou, Ecaterina Mihai experimentează cu succes și în domeniul artelor decorative -tapiseria în acest caz – realizând un melanj plastic rafinat și atrăgător.

Și pentru că așchia nu sare departe de de trunchi, pictorița a oferit și o surpriză: prezența pe simeze, altături de bunică, și a nepoatei, micuța Eva Maria Zaberca, un început promițător sub semnul spiritului Crăciunului.

Ceea ce a surprins, însă, în această nouă expoziție, a fost curajul artistei de a experimenta noi armonii cromatice, de a reduce – mai ales în peisjele de iarnă – jocul culorilor, la câteva tonuri fundamentale, realizând, cu minimum de culoare, jocuri plastice inedite. Este și acesta un semn al maturității creative. Ca o concluzie, expoziția Ecaterinei Mihai a reprezentat o altă surpriză plăcută a acestei ierni, destul de cenușii până acum, o invitație adresată iubitorilor de cultură de a nu ocoli Galeriile de artă, mai ales atunci când numele artiștilor sunt o garanție a calității.

                                                                                                                              Marian NENCESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *