◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.07.2024

Timișoara, capitala culturală europeană, la final

8 decembrie 2023. Institutul francez a găzduit un eveniment mai puțin obișnuit, destinat a două personalități de excepție din orașul de pe Bega. Manifestările culturale desfășurate pe parcursul unui an au luat sfârșit, astfel că „premianții” și-au primit laurii.  Profesor Cecilia Catona, de la liceul „Nikolaus Lenau” și Decanul Facultății de Arte și Design, Camil Mihăescu, au fost decorați de statul francez cu Ordinul Palmes Académiques, pentru merite deosebite în raspândirea culturii, artei și limbii din hexagon.

 

Les Palmes Académiques

Iată-ne la sfârșitul unui an în care Timișoara s-a aflat în prim plan, în context European, un an în care s-au organizat spectacole, concerte, expoziții și nu numai. Desigur, organizatorii, cei care au făcut ca să funcționeze totul la cote maxime, aceia care s-au aflat “în linia a doua”, în spatele scenei, și-au îndeplinit rolul cu un efort greu de imaginat, cu respect și decență față de public.

Printre ei, s-au evidențiat și două cadre didactice: Cecilia Catona, profesoară de limba franceză, și Camil Mihăescu, profesor și decan al Facultății de Arte și Design. Până a vorbi despre meritele fiecăruia, să vedem ce înseamnă Ordinul Palmes Académiques.

Acesta își are rădăcinile într-o istorie prestigioasă a Franței. Ordinul a fost creat inițial în 1808, de Napoleon I, această distincție onorificâ purtând numele de Ofițer al Academiei. Scopul său era recompensarea membrilor eminenți ai Universității franceze pentru contribuția excepționala în educație și cultură.

Ordinul Palmes Académiques a păstrat tradiția de a onora persoane și membri ai comunității educative, fie ei profesori sau nu. El a fost reinstituit în 4 octombrie 1995 , pentru a înlocui vechea distincție de Ofițer al Academiei. Ordinul onorific este un simbol de excelență în domeniul Educației și promovării Culturii. Astăzi, a primi Ordinul Palmes Académiques este o onoare care depășește frontierele și culturile. Acesta reprezintă, totodată, un angajament în formarea educațională și în răspândirea cunoștințelor.

 

Institutul Francez de la Timișoara decorează doi profesori

Cum arătam mai sus, Cecilia Catona și Camil Mihăescu sunt cei doi merituoși în promovarea limbii și culturii franceze. Faptul, în sine, datează de mulți ani. Ambii și-au dedicat întrega carieră în a respecta și promova educația și cultura în spațiul francofon. Legatura lor cu Institutul Francez este una de durată. În special, în acest an, când Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană!

Consilierul cultural al Ambasadei Frantei, Julien Chiappone-Lucchesi, a evidențiat activitatea  excelentă a celor două cadre didactice. Făcând referire la Cecilia Catona, acesta a prezentat-o ca pe un profesor de limba franceză de excepție, care a știut să își educe elevii în spiritul dragostei față de limba și cultura Franței.

Cât despre Camil Mihăescu, dincolo de activitatea merituoasă a Decanului de la Facultatea de Arte și Design, consilierul cultural francez și-a exprimat întreaga gratitudine pentru expozițiile organizate în acest an.

În cuvântul său, Camil Mihăescu a făcut referire la bienala Brice Fleutiaux, la expozițiile de fotografie de război semnate de Reza, José Nicolas, Jean-Christian Tirat împreună cu sculptorul și profesorul franco-cambodgian, Séra.

Timișoara, capitala culturală europeană, la final, a câștigat doi cavaleri ai Ordinului Palmes Académiques.

 

Ruxandra Dumitrescu (UZPR)

Foto: Jean-Christian Tirat (UZPR și SIPA PRESS)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *